• .
 • .
 • .

Δύο βραβεία για το Δήμο Πυλαίας Χορτιάτη, κανένα για το Δήμο Ωραιοκάστρου!

Δεκεμβρίου 3, 2018
Από

Δύο  νέα βραβεία για τον δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη στα φετινά Best City Awards. Βραβεύτηκαν οι «Καλές Πρακτικές»  ανάμεσα όλους τους δήμους της χώρας, οι οποίες «καλές πρακτικές» ειδικά για το Δήμο Ωραιοκάστρου, αποτελούν άγνωστες λέξεις.

Με τα δύο αυτά  βραβεία ο δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη επιβεβαιώνει  ότι πρωταγωνιστεί στα  θέματα:

 1. αστικών αναπλάσεων και

 2. εξοικονόμησης ενέργειας.

Ο σημαντικός θεσμός καταγράφει και επιβραβεύει εξαιρετικές πρακτικές ανάμεσα σε όλους τους δήμους, αλλά και τις περιφέρειες της χώρας μας, πολλές από τις οποίες είναι πρωτοπόρες και για τα ευρωπαϊκά ακόμη δεδομένα.

Ο δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη βραβεύθηκε όχι σε μία αλλά σε δύο εφαρμογές του, που αφορούσαν στις υποδομές και την αστική ανάπλαση, καθώς και στην εξοικονόμηση ενέργειας, όπου κέρδισε ένα χρυσό και ένα αργυρό βραβείο, ενώ είναι η τρίτη συνεχής χρονιά που κερδίζει  υψηλές διακρίσεις στον συγκεκριμένο διαγωνισμό!

Tο χρυσό βραβείο που έλαβε ο Δήμος, σχετίζεται με τη διαχείριση ενέργειας και στοχεύει στη βελτιοποίηση της ενεργειακής αποτελεσματικότητας σε δημοτικά κτίρια. Πρόκειται για το πρόγραμμα «Greensoul», που έχει ως στόχο να πετύχει τη μεγαλύτερη ενεργειακή αποδοτικότητα στα δημόσια κτίρια, με την χρήση συσκευών με οικολογική συνείδηση.

Στο πλαίσιο του έργου, το οποίο υλοποιείται ήδη πιλοτικά σε έξι δημοτικά κτίρια,  εφαρμόζεται μια διπλή στρατηγική: αυξάνεται η ευαισθητοποίηση των χρηστών, ώστε να αλλάξουν τις ενεργειακά καταναλωτικές τους συνήθειες και ταυτόχρονα εισάγει νοημοσύνη στις συσκευές, ώστε να είναι εφικτό να αποφασίζουν αυτόνομα για την κατάσταση λειτουργίας τους με γνώμονα τη βελτίωση της ενεργειακής τους απόδοσης.

Η δεύτερη πρόταση, που έλαβε το αργυρό βραβείο, αφορά στην κατηγορία υποδομές και αστική ανάπλαση και πιο συγκεκριμένα στην ανάπλαση του κοινόχρηστου χώρου και τη διαμόρφωση της πλατείας Αγίας Γλυκερίας στην Πυλαία.

Το έργο αφορά στην ολική ανάπλαση οικοδομικού τετραγώνου συνολικού εμβαδού 3.014 τ.μ. στην περιοχή Κωνσταντινοπολίτικα και τη διαμόρφωσή του σε χώρο πλατείας ως ολοκληρωμένης εικόνας αστικού χώρου συνάθροισης κοινού, πρασίνου, ημερήσιας αναψυχής και φιλοξενίας μικρής κλίμακος εκδηλώσεων, με κύριο χαρακτηριστικό την προσβασιμότητα όλων και ειδικό σχεδιασμό για τους συνανθρώπους μας που πάσχουν από άνοια.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν και βραβεύθηκαν εταιρείες, φορείς και δήμοι από όλη την Ελλάδα.

Ο Δήμος Ωραιοκάστρου, είναι περιττό να πούμε ότι  δεν είχε να παρουσιάσει καμιά δράση κι ούτε πήρε κανένα βραβείο.

Τέλος αξίζει να αναφέρουμε ότι ο Δήμος Πυλαίας- Χορτιάτη απέκτησε και μια ηλεκτρονική εφαρμογή, με την οποία οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται και να εκπαιδεύονται πάνω σε θέματα περιβάλλοντος, ανακύκλωσης και κυκλικής οικονομίας σε ένα εύκολο και ευχάριστο περιβάλλον που συνδυάζει τη διασκέδαση με τη μάθηση.

Όταν στο  Δήμο Ωραιοκάστρου ακόμα και τους κάδους της  ανακύκλωσης  ο δήμος τους  μαζεύει μαζί με τους άλλους κάδους των απορριμμάτων…

Και μια λεπτομέρεια. Όταν θα μπεις στην ιστοσελίδα του Δήμου, δεν θα έχει πρώτη μούρη τη φωτογραφία του δημάρχου, αλλά χρηστικές πληροφορίες για τους δημότες.

 

Μοιραστείτε το άρθρο!!!

  Σχολιάστε

  Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

  *


  7 − 5 =