Δεν ικανοποιούν οι υποψηφιότητες. Διαβάζοντας το πρώτο γκάλοπ για τους υποψήφιους δημάρχους για το δήμο Ωραιοκάστρου.

Δεκεμβρίου 16, 2018
Από

Αποδοκιμάζεται η διοίκηση και η αντιπολίτευση, αλλά και δεν εμπνέουν οι νέες υποψηφιότητες. Αυτό είναι μια άλλη ανάγνωση της δημοσκοπικής έρευνας της Opinion Poll για τον «Πολίτης news».

Μεταξύ των διαφόρων ερωτημάτων της έρευνας το ενδιαφέρον εκ των πραγμάτων επικεντρώνεται στο ερώτημα «ποιον θα ψηφίζατε  για δήμαρχο εάν γίνονταν εκλογές την ερχόμενη Κυριακή» (με εκτίμηση ψήφου) και τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά.

Ο  Γαβότσης  με 25,8%, είναι πολύ πίσω -5,5% ακόμη και από τον εαυτό του, από το ποσοστό 31,31% που πήρε  στις προηγούμενες εκλογές.  Ο Παπακωνσταντίνου με 21,9%, επίσης υπολείπεται από το 22,67% που πήρε στις προηγούμενες εκλογές του 2014. Οι δύο προαναφερόμενοι ο ένας σαν διοίκηση κι ο άλλος σαν αντιπολίτευση, όχι μόνο δεν βελτίωσαν τα ποσοστά τους, αλλά ο μεν Γαβότσης βρίσκεται σε πορεία ελεύθερης πτώσης, ο δε Παπακωνσταντίνου, παρότι αντιπολίτευση εδώ και τέσσερα χρόνια, αντί ανόδου, αντιμετωπίζει  τάσεις καθόδου.

Από εκεί και πέρα οι νέοι υποψήφιοι Πολυχρονίδης με 18,6%,ο  Τσακίρης με 14,9%  και ο Σκαρλάτος με 7,8%,  καθώς και οι δύο παλιότεροι Εδιρνέλης με 4,2%. και ο Θεμελής με 6% δεν φαίνεται να επωφελούνται από τις μη καλές επιδόσεις και τη χασούρα των Γαβότση- Παπακωνσταντίνου.

Από το ποσοστό του πρώην δημάρχου Σαραμάντου 34,20%, ο  Πολυχρονίδης παίρνει  τη μερίδα του λέοντος 18,6%, ενώ ο Σκαρλάτος περιορίζεται στο πενιχρό 7,8%, αφήνοντας άλλο ένα τέτοιο ποσοστό  και για τον Τσακίρη, ο οποίος μαζεύει κι από Γαβότση κι έστω και ..ρόγες από τον Παπακωνσταντίνου.

Και δυο παρατηρήσεις για τις κομματικές υποψηφιότητες που συγκεντρώνουν και τα μικρότερα ποσοστά.

Η υποψηφιότητα  Εδιρνέλη με 4,2% έχει τη μεγαλύτερη πτώση -3% μετά του Γαβότση, από τις προηγούμενες εκλογές που πήρε 7,2% και φυσικά η απόστασή του από το κομματικό ποσοστό είναι διαστημική, δείχνοντας  ότι σαν υποψηφιότητα δεν μπορεί να εκφράσει ούτε καν τον κομματικό του χώρο.

Ο δε Θεμελής είναι ο μόνος που σημειώνει άνοδο, έστω και μικρή, αλλά αρκούντος ενδεικτική, αφού από το 4,77%  του 2014, πήγε στο 6% , ξεπερνώντας ακόμα και το κομματικό ποσοστό του ΚΚΕ  4,79% των εθνικών εκλογών του 2015. Είναι μια παράμετρος που προσφέρεται για παραπέρα ανάλυση.

Και καταλήγουμε για  αυτή την πρώτη  δημοσκόπηση, στην εκτίμηση ότι διοίκηση και αντιπολίτευση δεν πείθουν, αλλά δεν δείχνουν να πείθουν ούτε οι  νέες υποψηφιότητες που κατατέθηκαν μέχρι τώρα, αν και είναι αρκετές.

Άρα, πολλοί θα κάνουν γιορτές σαν υποψήφιοι δήμαρχοι, αλλά  με το νέο έτος τα πράγματα στον προεκλογικό χάρτη του δήμου Ωραιοκάστρου θα αλλάξουν, αφού αναμένονται εξελίξεις.

Επίσης και ένα σχόλιο σχετικά με τον ακροδεξιό λαϊκισμό στον οποίο  φαίνεται να επένδυσαν προεκλογικά μερικοί εκ των υποψηφίων. Που αντί να μιλάνε και να παρουσιάζουν τα σχέδια τους για την καθαριότητα κι άλλα  αυτοδιοικητικά θέματα αναλίσκονται σε αστείες αναφορές για την εγκληματικότητα και το προσφυγικό.

Με βάση λοιπόν τα ευρήματα της δημοσκόπησης η Εγκληματικότητα με 2% και το Μεταναστευτικό/ προσφυγικό με 1,4% κατατάσσονται από τους πολίτες στις τελευταίες θέσεις στον πίνακα των προβλημάτων.

Κι όπως έλεγε ένα δημότης, όταν  δεν μπορείς σαν Δήμος  μια λάμπα να αλλάξεις, ούτε τα σκουπίδια να μαζέψεις  κι ούτε μια παιδική χαρά να κάνεις, τότε θυμάσαι το προσφυγικό και την εγκληματικότητα, που όμως δεν είναι δική σου δουλειά, μόνο και μόνο για να αποπροσανατολίσεις από την ανικανότητά σου.

Περισσότερα για τη δημοσκόπηση στο http://www.politesoraiokastrou.gr/oraiokastro/item/7063-dimoskopisi-opinion-poll-oraiokastro-politis-news-polites-oraiokastrou.html

 

Μοιραστείτε το άρθρο!!!

    Σχολιάστε

    Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    *


    8 − = 2