Πλασματικός, Λογιστικά ισοσκελισμένος και Προεκλογικός ο προϋπολογισμός των «μελετών» ύψους 31.600.000 ευρώ του Δήμου Ωραιοκάστρου.

Δεκεμβρίου 18, 2018
Από

Προϋπολογισμός αγωνίας του δημάρχου για να παραμείνει στην καρέκλα του και των «μελετών». Πλασματικός γιατί αναφέρεται σε έσοδα περασμένων ετών τα οποία είναι επισφαλή κι άλλα που δεν πρόκειται να εισπραχθούν ποτέ και προεκλογικός γιατί προβλέπει χρηματοδότηση 50.000 στους συλλόγους του Δήμου και μείωση ….των δημοτικών τελών.

Εξάλλου κάθε χρόνο η διοίκηση του Δήμου τα ίδια λέει για τον προϋπολογισμό, ότι είναι «ισοσκελισμένος, ισορροπημένος και απόλυτα ρεαλιστικός». Για να αρχίσουν τα φαιδρά στην εφαρμογή του.

Όπως θύμισε ο Α. Θεμελής, όταν κατά το πρόσφατο παρελθόν ο Δήμος βρέθηκε σε τέτοια χαοτική  κατάσταση ταμειακά που δεν μπορούσε να πληρώσει ούτε καν τους προμηθευτές του. Και τους πλήρωνε τελικά   μέσω του ταμείου των δημοσίων υπαλλήλων, των παρακαταθηκών και δανείων.

Ο προϋπολογισμός του 2019 είναι ο  τρίτος μεγαλύτερος  της μαύρης για το Δήμο, εποχής Σαραμάντου – Γαβότση, αφού ανέρχεται στα 31.600.000 και το ενδιαφέρον μετατοπίζεται στην  εφαρμογή του με τα βεβαιωμένα και τα εντελλόμενα και φυσικά στις ..μελέτες. 

Σαν συνέχεια της φαιδρότητας που λέγαμε να σημειώσουμε ότι τώρα θυμήθηκαν ότι τα δημοτικά τέλη είναι ακριβά και χρειάζεται να μειωθούν. Όταν μέχρι πριν από μία ώρα ακριβώς δήμαρχος και λοιποί έσκιζαν τα ιμάτιά τους ότι τα δημοτικά τέλη είναι φθηνά!! Και ότι η αύξηση 33,5% που επέβαλαν στα δημοτικά τέλη- μοναδικός  Δήμος σε όλη την Ελλάδα- είναι γιατί ήταν φθηνά!!!

Τώρα τα αλλάζουν και συμφωνούν ξαφνικά ότι είναι ακριβά κι ότι χρειάζεται να μειωθούν τα δημοτικά τέλη.  Έτσι  ο αντιδήμαρχος οικονομικών του Δήμου Ωραιοκάστρου  Κοϊτσίδης Παναγιώτης, δήλωσε «Στο πλαίσιο αυτό η ορθολογική επανεξέταση μείωσης των φορολογικών συντελεστών αποτελεί ρεαλιστική προοπτική», για να το επιβεβαιώσει στο τέλος της συνεδρίασης και ο δήμαρχος.

Τώρα θυμήθηκαν τους Πολιτιστικούς και Αθλητικούς συλλόγους και προβλέπεται για πρώτη φορά σε προϋπολογισμό το ποσό των 50.000 ευρώ για την χρηματοδότησή τους.  Να επισημάνουμε βέβαια ότι δόθηκαν κάποια χρήματα και το 2018 αλλά με αναμόρφωση του προϋπολογισμού.

Προϋπολογισμός

συμβούλων και ..μελετών!!!

Από εκεί και πέρα να σημειώσουμε ότι ο Δήμος Ωραιοκάστρου συνεχίζει και για το 2019 να έχει μια αδυναμία στις «μελέτες». Και στο μυαλό μας έρχεται αμέσως η περιβόητη μελέτη για «την ανακύκλωση του τηγανέλαιου»  με την οποία κι άρχισε την θητεία της η σημερινή διοίκηση. Οι μελέτες στο φετινό προϋπολογισμό ανέρχονται στο 35% των έργων.!! Ποσοστό  που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο, όταν τα συνεχιζόμενα έργα κ μελέτες ανέρχονται στα 6,85 εκατ. και τα νέα έργα στα  1,6 εκατ. Για υπολογίστε!

Επίσης ενδιαφέρον παρουσιάζουν και κάποια άλλα ενδεικτικά στοιχεία που επισήμανε  ο Α. Θεμελής. Στα έξοδα  πχ ενώ προβλέπονται  για την  Πυροπροστασία 75.800 ευρώ που είναι φυσικά  ελάχιστα, προβλέπονται για τους τρεις Ειδικούς  συνεργάτες  του δημάρχου  60.000 ευρώ! Όπως και για τους δύο Νομικούς  συμβούλους  του δημάρχου που προβλέπονται 44.000 ευρώ, πέρα από τους  τακτικούς του Δήμου.

Επίσης προβλέπονται για «Σύμβουλο ενεργειακής αναβάθμισης» το ποσό των  18 600 ευρώ και για «Σύμβουλο πρασίνου ταμείου»  5.000 ευρώ.

Για να αναρωτηθεί ο επικεφαλής της «ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ» «Δεν ξέρω γιατί χρειάζονται τόσοι σύμβουλοι» .

 

«κε δήμαρχε χαρίστε το

μισθό σας στο  Δήμο!» 

Ο  Α. Θεμελής έκανε μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση. Πρότεινε στο δήμαρχο να μην πάρει την ανταμοιβή του, που ανέρχεται στις 44.000 ευρώ και να τα δώσει στο Δήμο για να χρησιμοποιηθούν πχ στο πρόγραμμα «παιδί και θάλασσα», που στον προϋπολογισμό είναι μειωμένο το αντίστοιχο ποσό, ώστε το καλοκαίρι ακόμα περισσότερα παιδιά να κάνουν τα μπάνια τους.

Ο δήμαρχος κοστίζει στο Δήμο 44.000 ευρώ και οι αντιδήμαρχοι 113.000.

Επίσης  ενδιαφέρον έχει το ποσό 114.000 ευρώ που δίνει ο Δήμος για ενοίκιο στον Σκάρα, για το 5ο δημοτικό και Γυμνάσιο.  Με αυτά τα λεφτά που  δίνονται για ενοίκια τόσα χρόνια, -πάνω από 10- είπε ο Α. Θεμελής, θα μπορούσε  να  γίνονταν ένα κανονικό σχολείο.

Τέλος ο Α. Θεμελής σχολίασε και το πρόγραμμα για τους Δήμους υψηλής ανεργίας που χρηματοδοτεί ο ΟΑΕΔ και συμπεριλαμβάνεται η συμμετοχή του Δήμου στον προϋπολογισμό. «Σύμφωνα με το προεκλογικό πρόγραμμα του κου Γαβότση δεν θα χρειάζονταν ένα τέτοιο πρόγραμμα, γιατί δεν θα υπήρχε ανεργία στο Ωραιόκαστρο»!!!.

 Και έτσι ψηφίστηκε ένας ακόμα προϋπολογισμός, ο οποίος δεν είναι μόνο πλασματικός  και λογιστικά ισοσκελισμένος, αλλά είναι αντιπεριβαλλοντικός, αντιαναπτυξιακός αφού τα δημοτικά τέλη είναι βραχνάς για τους επαγγελματίες και σίγουρα όχι προς το συμφέρον των δημοτών.

Για αυτό και δεν τόλμησαν να ψηφίσουν αυτόν τον προϋπολογισμό και οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης, παρότι δεν άσκησαν καμία κριτική επί της ουσίας και για τον χαρακτήρα του. Κάποιοι μάλιστα από την αντιπολίτευση έφθασαν στο σημείο να ψηφίσουν το Τεχνικό πρόγραμμα, αλλά όχι τον Προϋπολογισμό, εντυπωσιάζοντας  έτσι με μια ακόμη επίδειξη της …κουταμάρας τους.

Εντύπωση προκάλεσε η απουσία για άλλη μια φορά πολλών δημοτικών συμβούλων από την αντιπολίτευση, οι οποίοι δεν βρέθηκαν στη θέση τους για να υπερασπίσουν τα συμφέροντα του Δήμου και των δημοτών, ενώ  θα έχουν το θράσος να διεκδικήσουν στις επόμενες εκλογές την επανεκλογή τους.

 

Μοιραστείτε το άρθρο!!!

    Σχολιάστε

    Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    *


    5 − = 3