• .
 • .
 • .

«Κανένα φυσικό Χριστουγεννιάτικο δένδρο στα σκουπίδια!» Δράση για την ανακύκλωση των χριστουγεννιάτικων δένδρων μετά τα Χριστούγεννα.

Δεκεμβρίου 20, 2018
Από

 «Κανένα φυσικό δένδρο στα σκουπίδια». Με  αυτό το σύνθημα ξεκινά φέτος για πρώτη φορά μια δράση που στόχο έχει την ανακύκλωση των φυσικών δένδρων μετά το τέλος των εορτών. Υπολογίζεται ότι μόνο την προηγούμενη χρονιά περισσότερα από 80.000 φυσικά έλατα οδηγήθηκαν στους ΧΥΤΑ στην περιοχή του νομού Θεσσαλονίκης.

Φέτος σε μια κοινή πρωτοβουλία που ανέλαβε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας , ο ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας και οι δήμοι της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης,  τα φυσικά δένδρα θα αξιοποιούνται, ώστε να μην καταλήξουν στον ΧΥΤΑ.

Η συλλογή των Χριστουγεννιάτικων δένδρων  θα γίνει μετά τις γιορτές  συγκεκριμένες ημέρες και ώρες, κατόπιν έγκαιρης ενημέρωσης των δημοτών από τους Δήμους,  ώστε αυτά να μην μένουν για μέρες δίπλα στους κάδους.

Η πρωτοβουλία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) 

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) ως αρμόδιο για την παραγωγή και διακίνηση των καλλιεργούμενων δέντρων στην αγορά (κυρίως ελάτων), όσο και για την διαλογή στην πηγή και ανακύκλωση όλων των ειδών αποβλήτων, επέλεξε τη φετινή περίοδο των εορτών να αναλάβει την πρωτοβουλία ανακύκλωσης και αξιοποίησης αυτού του αγροδασικού προϊόντος.

Η πρωτοβουλία αυτή είναι σύμφωνη με την υποχρέωση διαλογής στην πηγή όλων των αποβλήτων από το 2019. Ήδη υπάρχουν σε εξέλιξη πρωτοβουλίες και χρηματοδοτικά εργαλεία στην Κεντρική Μακεδονία για τη διαχείριση των φυτικών/πράσινων αποβλήτων των ΟΤΑ αλλά και των οργανικών (βιοαποβλήτων), με ειδικό εξοπλισμό και χρηματοδοτικά εργαλεία.

 • Ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Κεντρικής Μακεδονίας δεν θα δεχτεί κανένα χριστουγεννιάτικο δέντρο στον ΧΥΤΑ Μαυροράχης ενώ οι Δήμοι της ΠΕ Θεσσαλονίκης θα μεριμνήσουν για την εναλλακτική αξιοποίηση των δέντρων μετά την εορταστική περίοδο.

 • Πρώτο βήμα είναι η ενημέρωση των δημοτών για τις συγκεκριμένες ημέρες και ώρες -μετά τις εορτές- κατά τις οποίες θα γίνει συλλογή των δέντρων, ώστε αυτά να μην μένουν για μέρες δίπλα στους κάδους.

 • Τα δέντρα θα θρυμματιστούν από τους ΟΤΑ, με συνέργειες είτε μεταξύ τους, είτε με το ΦΟΔΣΑ, είτε με κατάλληλους αναδόχους

 • Η διάθεση των θρυμματισμένων υπολειμμάτων θα γίνεται ως εδαφοβελτιωτικό σε δασικές περιοχές, κατά κύριο λόγο αναδασωτέες, σε συνεργασία με τα Δασαρχεία Θεσσαλονίκης, Λαγκαδά και Σταυρού, τα οποία θα υποδείξουν τις περιοχές. Τα θρυμματισμένα υπολείμματα μπορούν να αξιοποιηθούν επίσης και σε άλλες χρήσεις, όπως παραγωγή peletts, βιοκαυσίμων, δευτερογενών υλικών πχ. μοριοσανίδων, κλπ. από αδειοδοτημένες επιχειρήσεις.

Μοιραστείτε το άρθρο!!!

  Σχολιάστε

  Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

  *


  7 + 8 =