Tο fb είναι για γραφικούς γκρινιάρηδες , 50ρηδες.

Ιανουαρίου 11, 2019
Από

τoυ Ειδικού συνεργάτη.

Νόμιζα ότι το fb είναι το βασίλειο του ναρκισσισμού και της αυτοδιαφήμισης, ώσπου ανακάλυψα το instagram. Στο ίνστα ο εκπεσών λόγος χάνει την αυτοτέλεια του και μετατρέπεται σε συμπλήρωμα και φτωχό συγγενή της εικόνας.

Το ίνστα αντιπαθεί το μπλα μπλα και την ανάλυση· εκεί όλα είναι αυταπόδεικτα και αυτοεξηγούμενα μέσα στην προφάνεια τους. Το ίνστα είναι η αποθέωση της αυτοαναφοράς και η πλήρης απενοχοποίηση της αυτοπροβολής: φαγητάρες, ποτάρες, ταξιδάρες, κλαμπάρες, και φυσικά σέλφις, σέλφις, σέλφις.

Η Τζούλια, όχι του Ωραιοκάστρου, η άλλη, στο Instagram

Πολλοί που χρησιμοποιούν και τα δύο μήντια εφαρμόζουν έναν καταμερισμό εργασίας: το φβ για τις σοβαρές και βαθυστόχαστες δηλώσεις, συχνά σε δραματικούς τόνους.

Πόσο μας φορολογούν οι εθνολαϊκιστές, πόση παρακμή μας περιβάλλει, πόσο μουντές, μελαγχολικές και αβίωτες έχουν γίνει οι πόλεις μας.

Στο ίνστα αναδύεται μια άλλη εικόνα, συχνά από τους ίδιους τους προφήτες της καταστροφής: ιλαρές φατσούλες, λεζάντες «about last night» όλο υπονοούμενα, πάμφωτοι χώροι εστίασης, χιλιάδες φιάλες κρασί και εντυπωσιακά γκουρμέ πιάτα, παραλίες, χιονοδρομικά, Νέες Υόρκες, Μάλτες, Βερολίνα, σεληνιακά τοπία της Μήλου και πισίνες στο Ημεροβίγλι με θέα την καλντέρα, προπόσεις, φιλτραρισμένοι κώλοι και πλατιά χαμόγελα.

Μια εδεμική διάσταση, όπου ο χρόνος έχει παγώσει σε μια ακινησία της μακαριότητας, όπου οι «συριζοκαμμένοι», η ανεργία, τα χαράτσια, οι κατασχέσεις, το δυσλειτουργικό δημόσιο, οι αγενείς υπάλληλοι, οι πορείες των αναρχοκομμουνιστών που διαταράσσουν την εμπορική ζωή, τα εξοπλιστικά, ο Ερντογάν με τις απειλές του, η προσφυγική κρίση, όλες αυτές οι ρυπαρές και θορυβώδεις εκλύσεις είναι ένα μακρινό όνειρο που δεν διαταράσσει τα τσάκρα των καυλομαχούντων του ελληνικού ονείρου.

Αυτά τα στενάχωρα μαντρώνονται στο φβ, που όλο και πιο πολύ προσομοιάζει σε ακαδημαϊκό φόρουμ και συνεδριακό κέντρο, με σφιχτές γραβάτες και πληθυντικούς ευγενείας.

Στο ίνστα η γραβάτα λύνεται, οι τυπικότητες υποχωρούν, τα μεγαλόστομα επιχειρήματα σιγούν, οι πολιτικές τσιρίδες μετατρέπονται σε γλαρά βλέμματα μισομεθυσμένων μακάρων που δυσκολεύονται να επιλέξουν ανάμεσα σε λαβράκι στη στάχτη τυλιχτό σε λάχανο με μαύρο ρύζι και κοιλιά τόνου ψημένη σε άχυρο με σαλάτα μήλο-φινόκιο και vinaigrette τζίντζερ-καρότο.

Μοιραστείτε το άρθρο!!!

    Σχολιάστε

    Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    *


    × 6 = 6