Ζητείται μια νέα διοίκηση για να οδηγήσει το Δήμο Ωραιοκάστρου στην νέα δεκαετία.

Ιανουαρίου 22, 2019
Από

Του Γιάννη Παπαγρηγορίου.

Επείγουσα ανάγκη για  το Δήμο Ωραιοκάστρου να αναδειχθεί  μια  νέα δημοτική αρχή πέρα κι έξω από  τον παραδοσιακό πελατειακό τρόπο, την συναλλαγή και από τις ανούσιες μικροκομματικές πρακτικές του παρελθόντος.

Αυτό αποτελεί τη μια και βασική προϋπόθεση για να ξεφύγει η τοπική αυτοδιοίκηση από τις λογικές της παρωχημένης Διοίκησης, της κακοδιαχείρισης  και φυσικά της διαφθοράς.

Η τωρινή διοίκηση του Α. Γαβότση αποτελεί χαρακτηριστική περίπτωση της μιζέριας, της κακοδιαχείρισης και της ασχήμιας, με τα σκουπίδια και την εγκατάλειψη των πάρκων και των δημόσιων χώρων. Μια διοίκηση που διέσυρε το Δήμο, ακόμα και με παραπομπές και καταδικαστικές αποφάσεις,  δεν έχει και δεν μπορεί να έχει καμία σχέση με τις ανάγκες για έναν  σύγχρονο  και βιώσιμο Δήμο  με σχεδιασμό και ευθύνη υλοποίησης.

 Και μόνο το γεγονός ότι αυτή η διοίκηση  δεν ανταποκρίθηκε  ούτε καν στα στοιχειώδη, θα ήταν αρκετό, για να ζητήσει συγνώμη από τους δημότες και να αποχωρήσει. Γιατί κατάντησε έναν Δήμο με την μεγαλύτερη αύξηση στα  δημοτικά τέλη, που θα μπορούσε να είναι πρότυπο, τριτοκοσμικό, αφού δεν μπορεί να διασφαλίσει ούτε τα αυτονόητα, όπως είναι το πόσιμο νερό για τον μισό  και την καθαριότητα για όλο το Δήμο.      

Ο Στρατηγικός  Σχεδιασμός  και το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα που υποχρεούνται από το Υπουργείο Εσωτερικών να καταρτίσουν οι Δήμοι δεν αρκεί. Και πολύ περισσότερο δεν μπορεί να είναι ένα κενό γράμμα ή copy paste.

Ο  Προϋπολογισμός και το Τεχνικό Πρόγραμμα  πρέπει να προκύπτουν  μέσα από ένα αναπτυξιακό σχέδιο με συμμετοχική διαδικασία  Δήμου – πολιτών – επιχειρήσεων – κοινωνικών φορέων. Κι αυτό βεβαίως δεν μπορεί να διασφαλιστεί με δημοτικές αρχές του παρελθόντος που λειτουργούν με πλασματικούς και εικονικούς προϋπολογισμού και που  το μόνο που διασφαλίζουν είναι οι απευθείας αναθέσεις και η παραγωγή πληθώρας άχρηστων μελετών.

Χρειάζεται να συνδυαστεί η δημοκρατική θεσμική λειτουργία, με την  επιστημονική γνώση και την κοινωνική συμμετοχή με ανοιχτές τεχνολογίες για να αξιοποιηθούν οι προτάσεις, η εμπειρία, αλλά και ο επαγγελματισμός  των πολιτών στην αναζήτηση  και την υλοποίησης των κατάλληλων λύσεων σε κάθε γειτονιά-περιοχή.

Σε αυτή την κατεύθυνση οφείλει να αλλάξει ριζικά ο ξεπερασμένος τρόπος που ασκείται η διοίκηση και η λειτουργία του Δήμου, στους τομείς της  κοινωνικής πολιτικής και μέριμνας, στην παιδεία, στα αδέσποτα  και στον  πολιτισμό.

Στο επίκεντρο η προοδευτική ατζέντα για τη δραστική μείωση του κόστους ενέργειας για τον Δήμο, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Με την ενεργειακή δημοκρατία και τις ενεργειακές κοινότητες για την αξιοποίηση της ηλιακής  ενέργειας, της Ανακύκλωσης και τις πρακτικές των «έξυπνων  οικολογικών  πόλεων». Στο επίκεντρο η  ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του Δήμου, όπως  είναι το φυσικό ορεινό του περιβάλλον και η ιστορική του κληρονομιά.  Στο επίκεντρο τα  εργαλεία ηλεκτρονικής διακυβέρνησης του Δήμου. Στο επίκεντρο η λογοδοσία και η διαφάνεια στη λειτουργία του Δήμου.

Με την στήριξη κι ενίσχυση της τοπικής αγοράς και με τη διασφάλιση και δημιουργία δημόσιων χώρων, αλλά και με την αξιοποίηση όλων των χρηματοδοτικών δυνατοτήτων και των κρατικών προγραμμάτων για τα έργα υποδομής και την κοινωνική επιχειρηματικότητα.

Υπάρχουν και τα κατάλληλα εργαλεία και τα παραδείγματα στη χώρα μας και διεθνή και το ανθρώπινο δυναμικό στο Δήμο για να προχωρήσει και  να ανταποκριθεί επιτέλους  στις προσδοκίες  των παλιών και χιλιάδων νέων κατοίκων που τον επέλεξαν για μόνιμη κατοικία.

Η παρωχημένη  προεκλογική νοοτροπία των συναλλαγών και των μεταγραφών συμβούλων, είναι που κρατάει τον Δήμο δέσμιο  και αγκυλωμένο στο χθες. Ζητείται αλλαγή νοοτροπίας, ζητείται μια νέα διοίκηση με τις κατάλληλες απαντήσεις στις σύγχρονες ανάγκες για να οδηγήσει το Δήμο Ωραιοκάστρου στην  νέα δεκαετία.

 

Μοιραστείτε το άρθρο!!!

    Σχολιάστε

    Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    *


    4 − = 1