Αναβλήθηκε η νέα δίκη Γαβότση και ενός αντιδημάρχου με τον Αντιρατσιστικό νόμο λόγω της «Υπατίας».

Ιανουαρίου 29, 2019
Από

Ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου Α. Γαβότσης είχε παραπεμφθεί σε νέα δίκη με τον Αντιρατσιστικό νόμο στις 10 Ιανουαρίου, αλλά αναβλήθηκε, αφού  λόγω της κακοκαιρίας που είχε ονομαστεί «Υπατία» τα δικαστήρια παρέμειναν κλειστά.

Η παραπομπή σε δίκη έγινε μετά από μηνυτήρια αναφορά του ΕΠΣΕ που προκάλεσε και την αυτεπάγγελτη  ποινική δίωξη που έχει ασκηθεί εις βάρος του από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.    Για την υπόθεση της παραπομπής αναφέρεται σχετικά στον ιστότοπο του  Ελληνικού Παρατηρητήριου των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ):  

Το ΕΠΣΕ πληροφορείται πως παραπέμφθηκαν σε δίκη με τον αντιρατσιστικό νόμο στις 10 Ιανουαρίου 2019 ο Δήμαρχος Ωραιοκάστρου Αστέριος Γαβότσης, ο Αντιδήμαρχος καθαριότητας του Δήμου Ηλίας Ζιακούλης, μια τοπική σύμβουλος του δημοτικού διαμερίσματος Δρυμού και ο πρώην πρόεδρος της Ένωσης Γονέων σχολείου της περιοχής. Κατηγορούνται πως προέτρεψαν εμμέσως πλην σαφώς κατοίκους της περιοχής του να προχωρήσουν σε μη σύννομες πράξεις, ακόμα και σε πιθανή αυτοδικία, ενάντια σε πρόσφυγες! Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, σε έκτακτο συμβούλιο στις 2 Σεπτεμβρίου 2016, σχετικά με τη φοίτηση των προσφυγόπουλων σε σχολεία του Ωραιοκάστρου, ο Δήμαρχος είχε πει πως τα παιδιά των προσφύγων «θα πρέπει να παρακολουθήσουν μαθήματα σε νέες σχολικές δομές και όχι στα ελληνικά σχολεία», κινδυνολογώντας για τη μετάδοση μολυσματικών ασθενειών από τα παιδιά, επικαλούμενος τα κρούσματα ηπατίτιδας που φέρεται να είχαν παρουσιαστεί στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στη Νέα Καβάλα Κιλκίς.

Η ποινική δίωξη που έχει ασκηθεί εις βάρος του από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης είναι αυτεπάγγελτη, μετά από μηνυτήρια αναφορά από το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι στην Εισαγγελέα για τα ρατσιστικά εγκλήματα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών που διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης. Στη μηνυτήρια αναφορά περιέχονταν τα γεγονότα που υπάρχουν μαζί με άλλα στην ακόλουθη ανάρτηση:

02/09/2016: Θεσμικός ρατσισμός κατά προσφύγων από Δήμο Ωραιοκάστρου

Δεν είναι γνωστό αν στο κατηγορητήριο περιλαμβάνονται και οι επιβαρυντικές συνθήκες των άρθρων 2.2 (τέλεση από δημόσιο λειτουργό) και 4 (ευθύνη νομικών προσώπων ή ένωσης προσώπων) του Ν. 927/79, όπως είχε ζητήσει το ΕΠΣΕ.

Υπενθυμίζεται πως ο Δήμαρχος Ωραιοκάστρου έχει ήδη καταδικαστεί στις 26 Μαρτίου 2018 με τον αντιρατσιστικό νόμο για δημόσια υποκίνηση βίας σε περίπτωση εγκατάστασης προσφύγων σε διαμερίσματα συγκεκριμένου εργολάβου στην περιοχή.

26/03/2018: Καταδίκη Δημάρχου Ωραιοκάστρου για υποκίνηση σε ρατσιστική βία – η δικογραφία συσχετίσθηκε με μηνυτήρια αναφορά του ΕΠΣΕ

Και αυτά τα γεγονότα περιέχονταν στην ίδια μηνυτήρια αναφορά του ΕΠΣΕ που αναφέρθηκε παραπάνω και είχε περιληφθεί στη δικογραφία της δίκης που έγινε. Απλώς η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης είχε διαχωρίσει τα γεγονότα σε δύο δικογραφίες, τη μία για τις ρατσιστικές απειλές κατά της εγκατάστασης σε διαμερίσματα (που ήδη εκδικάστηκε) και την άλλη για τις ρατσιστικές απειλές κατά της πρόσβασης των προσφυγόπουλων στα σχολεία (που θα εκδικασθεί).

https://racistcrimeswatch.wordpress.com/2018/09/17/1-659/?fbclid=IwAR1xQXBT0LCWzLiyVJcJh1glYMVz1v57BYsLYffGo0IHqyl2qF1EsRPWAVc

Επίσης για το ίδιο θέμα η εφημερίδα των Συντακτών,  αναφέρει  :

«Έχει περάσει μόλις ένας μήνας από την καταδίκη του Αστέριου Γαβότση σε φυλάκιση οκτώ μηνών και χρηματική ποινή πέντε χιλιάδων ευρώ, με τριετή αναστολή, από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης, για παράβαση του αντιρατσιστικού νόμου, καθώς τον Σεπτέμβριο του 2016 προέτρεψε εμμέσως πλην σαφώς κατοίκους της περιοχής του να προχωρήσουν σε μη σύννομες πράξεις, ακόμα και σε πιθανή αυτοδικία, ενάντια σε πρόσφυγες!»

 «Το Ωραιόκαστρο ήταν ο μοναδικός δήμος στη βόρεια Ελλάδα που με απόφαση δημοτικού συμβουλίου έκρινε ότι πρέπει να κλείσει τις πόρτες σε ανήλικα παιδιά βασανισμένα και κατατρεγμένα, επικαλούμενος θέματα υγείας, θρησκευτικών διαχωρισμών και κοινωνικών προκαταλήψεων».

Αναλυτικά στον σύνδεσμο:

https://www.efsyn.gr/arthro/xana-sto-edolio-me-ton-antiratsistiko-nomo

 

Μοιραστείτε το άρθρο!!!

    Σχολιάστε

    Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    *


    × 1 = 9