Θέλουν να ξεκοιλιάσουν το Ωραιόκαστρο! Το μέλλον του Ωραιοκάστρου στα χέρια των πολιτών!

Φεβρουαρίου 4, 2019
Από

Είναι σαν να έβαλαν οι δημότες το λύκο να φυλάει τα πρόβατα.

Τα λατομεία είναι μια ιστορία κουτοπονηριάς,  παραπειστικής ενημέρωσης και σκόπιμης παραπλάνησης. Μια ιστορία με παρασκήνιο, ίντριγκές, δίκες, εφετεία, καταδίκες, αθωώσεις κι άλλες δίκες. Ακούστηκαν και καταγγέλθηκαν και μέσα στο δημοτικό συμβούλιο ακόμα, αποκαλύψεις για τραπεζικούς  λογαριασμούς στο εξωτερικό, που συνδέονταν με αυτά.

Αυτή η κατάσταση ανάγκασε και τον πρώην δήμαρχο Ωραιοκάστρου Νικόλαο Μπάτο να παρέμβει και στις  30/09/2011 να προχωρήσει σε καταγγελία και αναφορά προς τον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης , τον Διευθυντή του Σώματος Δίωξης Οικον. Εγκλημ. (ΣΔΟΕ), το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης και τον Γ.Γ αποκεντρωμένης διοίκησης, με θέμα την παράνομη λειτουργία του λατομείου και για επιζήμια διαχείριση των αδρανών υλικών του. 

Στην καταγγελία που είχε προσυπογράψει μάλιστα και ο νυν δήμαρχος Α. Γαβότσης επιρρίπτονται ευθύνες στον τότε δήμαρχο Δημήτριο Σαραμάντο. Ολόκληρη η καταγγελία  στον σύνδεσμο. 

http://oraiokastronews.blogspot.com/2011/10/blog-post_7712.html

Το συγκριτικό πλεονέκτημα ενός παραθαλάσσιου Δήμου είναι η παραλία. Του Δήμου Ωραιοκάστρου υποτίθεται είναι το βουνό του. Αλλά αυτό το βουνό έχει μπει στο στόχαστρο κι αποτελεί πεδίο κάθε κερδοσκοπικής δράσης σε βάρος του περιβάλλοντος και του κοινωνικού συμφέροντος.

Εάν δεν είχαν παρέμβει κατά το παρελθόν οι πολίτες,  το βουνό του Ωραιοκάστρου θα είχε γίνει απροσπέλαστο για τους ανθρώπους αφού  θα είχε γεμίσει  ανεμογεννήτριες και γιατί  θα είχε μετατραπεί σε μια χωματερή,  με την εναπόθεση χωμάτων και μπαζών στα  παλιά λατομεία.

Την ίδια στιγμή που νέα λατομεία λειτουργούσαν παράνομα κι άλλα επεκτείνονταν αυθαίρετα, χωρίς κανένας να  παρεμβαίνει.

Τώρα ήρθε η ώρα για την χαριστική βολή.

Παραχωρείται το λατομείο του Μεσαίου για 20 χρόνια με 20 ευρώ το στρέμμα, μέχρι να  ξεκοιλιάσουν ολοκληρωτικά το βουνό και να  το μετατρέψουν σε ένα νταμάρι.

 

Το βουνό κόλαση

Είναι γνωστό ότι τα λατομεία  συνθέτουν ένα εκρηκτικό σκηνικό που απειλεί το περιβάλλον και το οικοσύστημα μιας  περιοχής,  επηρεάζουν  τα  επιφανειακά και υπόγεια νερά, συνδέονται με  πυρκαγιές και γενικά με πολλές οχλήσεις προς τους περιοίκους.

Το Ωραιόκαστρο, ο Δήμος Ωραιοκάστρου θα χάσει το λεγόμενο συγκριτικό του πλεονέκτημα, για  την  ικανοποίηση μικροσυμφερόντων και θα καταντήσει ένας Δήμος για τα μπάζα, ένας δήμος νταμάρι.

Μπορούμε να το φανταστούμε; Μπορούμε να φανταστούμε  τον όγκο των απορριμμάτων της αλόγιστης λατόμησης και την μετατροπή στη συνέχεια των παλιών λατομείων σε χωματερές; Προφανώς και δεν είναι αυτό το μέλλον που ονειρευόμαστε,  για τον Δήμο Ωραιοκάστρου που  επιλέξαμε για μόνιμη κατοικία.

Το θέμα των λατομείων είναι μια πληγή. Κι αυτή πληγή πρέπει να κλείσει Τώρα. Πριν αλλοιωθεί βάναυσα το βουνό, από ατυχείς επιλογές και  καταστροφικές επεμβάσεις, από  το νεοελληνικό δαιμόνιο που κατακρεουργεί την φυσική ομορφιά, για να κάνει το Ωραιόκαστρο, Μπαζόκαστρο!

Οι υποψήφιοι δήμαρχοι, εκτός από το να πηγαίνουν από κοπή πίτας σε κοπή πίτας, τώρα πρέπει να πάρουν θέση.

 

Χρήσιμη σύνδεσμοι για την ιστορία της υπόθεσης  λατομείου:

«η λειτουργία του λατομείου έχει προκαλέσει ανεπανόρθωτες βλάβες στη σωματική και ψυχική υγεία των κατοίκων των όμορων οικισμών, εξαιτίας των εκπομπών σκόνης, ρύπων και αερίων στην ατμόσφαιρα αλλά παράλληλα έχει προκαλέσει σοβαρές αλλοιώσεις στην χλωρίδα και πανίδα της περιοχής».

http://oraiokastronews.blogspot.com/2011/10/blog-post_7712.html

http://www.salonicanews.com/2013/09/blog-post_4602.html

http://neooraiokastro.blogspot.com/2011/10/blog-post_26.html

 

https://www.karfitsa.gr/%CE%BB%CE%B1%CF%84%CE%BF%CE%BC%CE%B5%CE%AF%CE%BF-%CE%BC%CE%B5%CF%83%CE%B1%CE%AF%CE%BF%CF%85-%CF%83%CE%BA%CF%8C%CE%BD%CE%B7-%CF%81%CF%8D%CF%80%CE%BF%CE%B9-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%BB%CE%B5%CE%AF/

Μοιραστείτε το άρθρο!!!

    Σχολιάστε

    Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    *


    2 − 2 =