Οι δημοτικές παρατάξεις και οι υποψήφιοι για το θέμα των 53 συμβασιούχων που δικαιώθηκαν.

Φεβρουαρίου 11, 2019
Από

«Αλληλεγγύη – Ανατροπή»: «Επιπολαιότητα διαχείρισης και ανευθυνότητα της διοίκησης για τους 53 συμβασιούχους που απέλυσε».

Δελτίο Τύπου. Σε τεράστια οικονομική βλάβη οδηγούν το δήμο Ωραιοκάστρου οι άστοχες ενέργειες και οι λάθος χειρισμοί του Αστέριου Γαβότση μετά την απόφαση του Εφετείου Θεσσαλονίκης να   δικαιώσει τους 53 συμβασιούχους που η διοίκηση είχε απολύσει παράτυπα, υποχρεώνοντας το δήμο  να καταβάλει 450.000 ευρώ στους δικαιωθέντες, στους οποίους έχει ήδη καταβάλει για δεδουλευμένα τριών μηνών 160.000 ευρώ, ένα οικονομικό μέγεθος που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί πολύ αποτελεσματικά για τη βελτίωση υποδομών και συνθηκών διαβίωσης των δημοτών στην περιοχή.

 Η Δημοτική Κίνηση Πολιτών Ωραιοκάστρου «Αλληλεγγύη – Ανατροπή» είχε επισημάνει πολύ πριν από την προσφυγή των συμβασιούχων στη Δικαιοσύνη, τον κίνδυνο να εκτεθεί οικονομικά και πολιτικά ο δήμος, καθώς οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι της Καθαριότητας προσλήφθηκαν νόμιμα μέσω των διαδικασιών του ΑΣΕΠ. Ωστόσο η πρωτοφανής ενέργεια της διοίκησης να τους απολύσει παράτυπα, αποδεικνύει την επιπολαιότητα διαχείρισης τόσο σοβαρών θεμάτων από τον Αστέριο Γαβότση και τους συνυπευθύνους του και την ανευθυνότητα με την οποία αντιμετωπίζουν τα θέματα οικονομικής διαχείρισης των υπηρεσιών του δήμου.

 Συγκεκριμένα, προχθές το Εφετείο Θεσσαλονίκης με την υπ’ αριθμ. 256/2019 τελεσίδικη απόφασή του επικύρωσε την πρωτόδικη απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης και απέρριψε την έφεση του δήμου Ωραιοκάστρου. Δηλαδή το ταμείο του δήμου Ωραιοκάστρου επιβαρύνεται, ξεκάθαρα από επιπολαιότητα ή άλλους αδιευκρίνιστους σκοπούς της διοίκησης, με συνολικά με 610.000 ευρώ.

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με την τελεσίδικη δικαστική απόφαση, οι δικαιωθέντες συμβασιούχοι έχουν δικαίωμα να προβούν άμεσα σε κατάσχεση των τραπεζικών λογαριασμών του δήμου, γεγονός που θα θέσει σε άμεσο κίνδυνο τη λειτουργία του των υπηρεσιών του δήμου.

 Ωστόσο, παρόλο που ήταν γνωστή η πρόθεση της κυβέρνησης να δοθεί παράταση στους υφιστάμενους συμβασιούχους, ο κ. Γαβότσης προκήρυξε διαγωνισμό για 63 θέσεις.

 Αν προσθέσουμε και το χρέος των 228 χιλιάδων ευρώ με το οποίο επιβαρύνθηκε ο δήμος από παλαιότερη υπόθεση, όταν ο κ. Γαβότσης είχε κριθεί ένοχος ως ηθικός αυτουργός για την καταστροφή οικήματος στα όρια του δήμου Μυγδονίας, του οποίου τότε ήταν δήμαρχος, όπου θα δημιουργούνταν παράρτημα του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, αποδεικνύεται ότι για ακόμη μια φορά από επιπολαιότητα και κακή διαχείριση τα ταμεία του δήμου Ωραιοκάστρου κινδυνεύουν να τιναχθούν στον αέρα.

Π. Σκαρλάτος: «Δικαιώθηκαν οι 53 συμβασιούχοι εργαζόμενοι του Δήμου Ωραιοκάστρου και οι οικογένειές τους»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Αρνητική ήταν σήμερα η απόφαση του Εφετείου, όπου προσέφυγε η δημοτική αρχή Ωραιοκάστρου προκειμένου να ακυρωθεί η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης που δικαίωνε οικονομικά και ηθικά τους 53 συμβασιούχους εργαζόμενους στο τμήμα Καθαριότητας, οι οποίοι προσελήφθησαν κανονικά, με διαδικασία ΑΣΕΠ, στην εκπνοή του 2015 και τρεις μήνες μετά ο δήμος προχώρησε στις καταγγελίες των συμβάσεών τους πριν αυτές λήξουν.

Οι εργαζόμενοι είχαν διεκδικήσει δικαστικά την επαναπρόσλήψή τους αλλά και την καταβολή των δεδουλευμένων τους. Η απόφαση στις αρχές Δεκέμβρη του 2016 του Μονομελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης της ομαδικής αγωγής που κατέθεσαν οι 53 συμβασιούχοι, τους επιδίκαζε αποζημίωση απόλυσης 4.000 ευρώ στον καθένα συν τα επιδόματα αδείας και χορήγησης γάλακτος.

Μετά και τη σημερινή απόφαση του δικαστηρίου μπαίνει τέλος στην ομηρία των 53 εργαζομένων και των οικογενειών τους και αναγκάζει τη δημοτική αρχή να καταβάλει στον καθένα εργαζόμενο τα δεδουλευμένα 3 μηνών και αποζημίωση 4.000 ευρώ που μεταφράζεται σε περίπου 800.000 ευρώ (συμπεριλαμβανομένων και των ασφαλιστικών εισφορών).

Ο υποψήφιος δήμαρχος και επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Αυτοδιοικητικής Συμμαχίας Ανάπτυξης- αν.α.σ.α για το Ωραιόκαστρο», Παντελής Σκαρλάτος τόνισε ότι: «Ο δήμαρχος και η δημοτική αρχή θα πρέπει να μας ενημερώσουν πως θα καλύψουν την οικονομική βλάβη που υπέστη ο δήμος από τους λάθος και αστοχείς χειρισμούς τους στην υπόθεση αυτή. Και δεν είναι η μοναδική αστοχία του δημάρχου, καθώς επανειλημμένα έχει εκτεθεί και έχει εκθέσει τον δήμο». Όπως είπε ο κ. Σκαρλάτος: «Ήρθε λοιπόν η ώρα να δικαιωθούν οι εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους και ο κ. Γαβότσης να καταλάβει ότι δεν μπορεί να παίζει με τις ζωές των συνανθρώπων του».

 

Μοιραστείτε το άρθρο!!!

    Σχολιάστε

    Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    *


    × 5 = 15