Δήλωση του καθηγητή Θ. Κουτρούκη: «Μια νίκη του δικαίου προστασίας των εργαζομένων»

Φεβρουαρίου 14, 2019
Από

Δήλωση για το επίκαιρο θέμα της δικαίωσης των εργαζομένων του δήμου Ωραιοκάστρου, που ενώ προσλήφθηκαν μέσω του ΑΣΕΠ με  8 μηνη σύμβαση εργασίας, απολύθηκαν –όχι όλοι , εκτός από 10 – τρεις μέρες μετά την πρόσληψή τους. Και μετά από σχεδόν 15 μήνες ήρθε και  η απόφαση του Εφετείου που τους δικαιώνει και επιδικάζει την αποζημίωσή τους που θα κοστίσει στον Δήμο περίπου 600.000 ευρώ, λόγω των άστοχων ενεργειών και προφανώς των πελατειακών-παλαιοκομματικών πρακτικών της διοίκησης.

«Δεν μπορεί παρα να μας χαροποιεί το γεγονός πως με την πρόσφατη απόφαση του Εφετείου Θεσσαλονίκης δικαίωσε τους 53 απολυμένους συμβασιούχους του Δήμου Ωραιοκάστρου. Η ίδια απόφαση υποχρεώνει το Δήμο να καταβάλει περισσότερα από μισο εκατομμύριο ευρώ στους απολυμένους, μολονότι ο Δήμος δεν είχε δεχτεί να λάβει αντίστοιχες υπηρεσίες για την 8μηνη διάρκεια της πρόωρα καταγγελθείσας σύμβασής τους.

Με αυτό τον τρόπο ολοκληρώνεται ένα μελανό κεφάλαιο στην πολιτική ανθρώπινων πόρων του δήμου, στο πλαίσιο του οποίου ο Δήμος αμφισβήτησε έμπρακτα τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ, αρνήθηκε –αρχικά- την υπογραφή των σχετικών συμβάσεων και τελικα, εναντιώθηκε στους ίδιους τους εργαζόμενους αλλα και το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, που συστρατεύτηκε μαζι τους.

Η εξέλιξη αυτή  αποτελεί μια νίκη των θεμελιωδών αρχών του εργατικού δικαίου έναντι της εργοδοτικής αυθαιρεσίας και ως τέτοια την χαιρετίζουμε. Δυστυχώς, μια από τις παράπλευρές απώλειες για τους εργαζόμενους είναι ότι εξαιτίας αυτών των χειρισμών πιθανώς στερήθηκαν την ευκαιρία να απασχολούνται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, σε μια εποχή που συζητείται έντονα η μετατροπή μέρους των συμβασιούχων ορισμένου χρονου σε απασχολούμενους αορίστου χρόνου. Ωστόσο, αυτό είναι ένα ενδεχόμενο που θα πρέπει να αναλογιστούν οι ίδιοι οι ενδιαφερόμενοι».

Θεόδωρος Α.Κουτρούκης

Επικ. Καθηγητής Εργασιακών Σχέσεων στο ΔΠΘ

Μοιραστείτε το άρθρο!!!

    Σχολιάστε

    Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    *


    4 − 1 =