ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ- ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ-ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ- ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ-ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ- ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ-
 • .
 • .
 • .

Τι αλλαγές φέρνει ο «Κλεισθένης 1» στις κοινότητες. Μια μεγάλη δημοκρατική τομή.

Φεβρουαρίου 24, 2019
Από

 Μια από τις ιδιαιτερότητες αυτών των δημοτικών εκλογών, είναι ότι δίνεται η δυνατότητα  να κατέβουν ανεξάρτητοι συνδυασμοί στις κοινότητες. Ήδη στις πιο πολλές κοινότητες του Δήμου μας κερδίζουν έδαφος οι υποψήφιοι πρόεδροι που καταρτίζουν  ανεξάρτητους  συνδυασμούς, από τους συνδυασμούς των υποψηφίων δημάρχων.

Βέβαια και οι υποψήφιοι δήμαρχοι προσπαθούν  να κατεβάσουν δικούς τους υποψήφιους στις κοινότητες. Αλλά ήδη το «ρεύμα» που διαμορφώνεται είναι υπέρ των ανεξάρτητων συνδυασμών και λίγοι από τους υποψήφιους δημάρχους θα καταφέρουν να φτιάξουν ψηφοδέλτια για τις κοινότητες.

Με τους ανεξάρτητους συνδυασμούς και άρα προέδρους, αποκτούν  οντότητα οι κοινότητες και ο πρόεδρος παύει να είναι ένα απλό υποχείριο του εκάστοτε δημάρχου.

Ο Δήμος Ωραιοκάστρου είχε πέντε δημοτικές κοινότητες, Ωραιοκάστρου, Μελισσοχωρίου, Δρυμού, Λητής και Πενταλόφου  και τρεις τοπικές κοινότητες, Νεοχωρούδας, Ν. Φιλαδέλφειας και Μεσαίου. Με τον «Κλεισθένη 1»  καταργούνται οι έννοιες «τοπικές» και «Δημοτικές»  κι όλες ονομάζονται «κοινότητες» ανεξαρτήτως πληθυσμού. 

Με βάση την απογραφή του 2011 ο δήμος Ωραιοκάστρου έχει 38.317 κατοίκους, επαναλαμβάνουμε κατοίκους και όχι ψηφοφόρους. Το  Ωραιόκαστρο έχει 21.716 κατοίκους,  ο Δρυμός 3.659 κατοίκους, το Μελισσοχώρι  3.287 , η Λητή  3.302 (Ανθούπολη 221),   Πεντάλοφος 2.022,  η Νεοχωρούδα 1.703 κατοίκους (και οικισμός Υψηλάντης 270) Μεσαίο 1.192 (Μονόλοφος 370, Μεσαίο 533 και Πετρωτό 289) και  η Ν. Φιλαδέλφεια 923 κατοίκους,

Το συμβούλιο της κοινότητας έως 2.000 κατοίκους, θα αποτελείται από πέντε (5) μέλη  με εξαίρεση τις κοινότητες έως 500 κατοίκων που θα έχουν μόνο πρόεδρο. Από επτά (7) μέλη σε κοινότητες από  2.001 έως 10. 000 και έντεκα (11) μέλη από 10.001 έως 50.000 κατοίκους. Άρα στις κοινότητες Δρυμός, Λητή, Μελισσοχώρι, Πεντάλοφος αυξάνονται τα κοινοτικά συμβούλια απο πέντε (5) σε επτά (7)μέλη και στις υπόλοιπες  μένουν ως έχουν.

 Μεμονωμένος υποψήφιος πρόεδρος η σύμβουλος δεν μπορεί να υπάρξει. Πρέπει να υπάρχει συνδυασμός με υποψήφιο  πρόεδρο  και υποψηφίους κοινοτικούς συμβούλους.

Ελάχιστος αριθμός υποψηφίων για τα πενταμελή συμβούλια 5, μέγιστος 6, και για τα επταμελή συμβούλια ελάχιστος αριθμός 7 μέγιστος εννιά.

Πάντα με ποσόστωση γυναικών 40%. Στα 5μελή 2 ελάχιστο, στα 7μελή, 3 ελάχιστο, στα 11 μελή 4 ελάχιστο κ.ο.κ
Οι εκλογές θα γίνουν με χωριστή κάλπη και ξεχωριστά ψηφοδέλτια  για τις κοινότητες την Κυριακή 26 Μαΐου  και δεν γίνονται επαναληπτικές, όπως για τον  δήμαρχο.

Η  εκλογή του προέδρου της κοινότητας θα γίνεται στη συνέχεια από το κοινοτικό  συμβούλιο με μυστική ψηφοφορία των συμβούλων ανάμεσα στους δύο επικεφαλής ή στους δυο πρώτους σε ψήφους  των δύο πρώτων συνδυασμών. Πρόεδρος εκλέγεται αυτός που θα συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία. Οι κοινοτικοί σύμβουλοι βγαίνουν με το σύστημα της απλής αναλογικής,  ανάλογα με την εκλογική δύναμη των συνδυασμών στους οποίους συμμετέχουν. Βγαίνουν από την πρώτη Κυριακή άρα δεύτερη Κυριακή για τις κοινότητες όπως είπαμε δεν υπάρχει.


Είναι προφανές ότι σε κοινότητες που θα υπάρχουν μόνο δύο συνδυασμοί ο πλειοψηφών συνδυασμός θα εκλέξει και τον πρόεδρο. Σε κοινότητες που θα υπάρχουν περισσότεροι συνδυασμοί από δύο, καθοριστικό ρόλο για την εκλογή του προέδρου θα παίξει ο τρίτος και τέταρτος συνδυασμός.

Μέχρι τώρα, οι πρόεδροι κοινοτήτων ορίζονταν από τους επικεφαλής των ψηφοδελτίων, δηλαδή τους δημάρχους.

Ο  «Κλεισθένης» φέρνει θεσμικές μεταβολές και διαμορφώνει ένα τελείως διαφορετικό τοπίο – σε οργανωτικό, διοικητικό, λειτουργικό και επιχειρησιακό επίπεδο στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Η πρώτη μεγάλη αλλαγή όπως είδαμε είναι ο  τρόπος εκλογής. Η δεύτερη ότι αυξάνονται οι αρμοδιότητες των κοινοτικών συμβουλίων. Τα οποία μέχρι τώρα ήταν διακοσμητικά  και ουσιαστικά ήταν «καπελωμένα» από το Δήμαρχο και τους αντιδημάρχους.

Με τον «Καλλισθένη 1″ αυξάνονται κατά πολύ οι αρμοδιότητες του κοινοτικού συμβουλίου.

Επιπλέον το κοινοτικό  συμβούλιο θα αποφασίζει ποια έργα θα εκτελεστούν στην κοινότητα του με τα χρήματα που αντιστοιχούν από το ποσοστό των κεντρικών αυτοτελών πόρων (Κ.Α.Π) πού αναλογεί για την κοινότητα.

Μέσα στις αρμοδιότητες των κοινοτικών  συμβουλίων και με τον παλιό και με τον καινούργιο νόμο , είναι ότι μεριμνά για την καλή κατάσταση των παιδικών χαρών , των πάρκων, των αγροτικών δρόμων, των κοιμητηρίων, την αποκατάσταση ζημιών και πολλά άλλα. Επίσης  ενεργεί πληρωμές από την παγία προκαταβολή.

 Ένα είναι σίγουρο, ότι τα καινούργια κοινοτικά  συμβούλια από τη στιγμή που θα είναι ανεξάρτητα, θα διεκδικήσουν τις αρμοδιότητες που τους ανήκουν και θα αποτελέσουν ένα ακόμα «μπελά» για το δήμαρχο, αφού  παρέχεται η δυνατότητα στο Δημοτικό Συμβούλιο και στο Δήμαρχο να μεταβιβάζουν με αποφάσεις τους επιπλέον  αρμοδιότητές τους στους προέδρους ή στα συμβούλια των Κοινοτήτων.

Τα οποία εκτός από τις αλλαγές στην οικονομική διαχείριση και στις αρμοδιότητες, θα  μπορούν πχ να διενεργούν και τοπικά δημοψηφίσματα, συνελεύσεις κατοίκων  και γενικότερα να λειτουργήσουν σαν ένας δημοκρατικός λαϊκός συμμετοχικός θεσμός, αποτελώντας μια δημοκρατική τομή στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Οι δε τελευταίες ρυθμίσεις που εξήγγειλε ο υπουργός εσωτερικών σχετικά με τον τρόπο εκλογής των προέδρων των κοινοτήτων και την αύξηση του αριθμού των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων στο 50% αναμένεται να κατατεθούν με τροπολογία στη βουλή στο επόμενο διάστημα. 

 

Μοιραστείτε το άρθρο!!!

  Σχολιάστε

  Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

  *


  9 × = 63