Δήμος Ωραιοκάστρου, τόπος μνήμης του «Μεγάλου Πολέμου»

Μαρτίου 4, 2019
Από

 Με την παρουσία του Ρώσου υποπροξένου της Θεσσαλονίκης Vladimir Potapov και πλήθος κόσμου, πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα «ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ», η εκδήλωση που διοργάνωσε ο σύλλογος διδασκόντων του 1ου δημοτικού σχολείου με θέμα «100 χρόνια από την λήξη του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου-Το μακεδονικό μέτωπο και το Ωραιόκαστρο».

«Ο σκοπός των συμμάχων της Εγκάρδιας Συνεννόησης- Αντάντ (Βρετανία- Γαλλία- Ρωσία κ.α) το 1915 ήταν να οχυρώσουν ένα από τα πιο σημαντικά λιμάνια του Αιγαίου και της Βαλκανικής, την Θεσσαλονίκη.  Κατασκεύασαν μια αμυντική γραμμή που άρχιζε από τις εκβολές του Αξιού ποταμού και κινούμενη παράλληλα με την ανατολική όχθη του διερχόταν με κατεύθυνση τον Γαλλικό ποταμό μέσα από τους σημερινούς οικισμούς Πρόχωμα, Ξηροχώρι, Νεα Φιλαδέλφεια, Μεσαίο, Πετρωτό, Μονόλοφο, Ωραιόκαστρο, Μελισσοχώρι, Δρυμό για να καταλήξει στις όχθες της λίμνης Λαγκαδά».

Αυτό επισήμανε η υποψήφια διδάκτωρ Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών σπουδών 

 του ΠΑΜΑΚ κα Δέσποινα Χαρίτου, κατά τη διάλεξή της και συνέχισε  δίνοντας χρήσιμες πληροφορίες της έρευνάς της.

«Σήμερα έχουν βρεθεί δεκάδες στρατιωτικές θέσεις μεταξύ των οποίων κτίρια στρατιωτικά, πολυβολεία, χαρακώματα, σπηλιές, σημεία με ίχνη υπόγειων διασυνδέσεων, παρατηρητήρια και μονοπάτια. Πρόκειται για χώρους στρατιωτικών εγκαταστάσεων (αμυντικών και υγειονομικών) αλλά και ένωσης όλων αυτών μέσω σιδηροδρομικών, οδικών δικτύων και υπόγειων στοών. Τα οχυρωματικά έργα  της Θεσσαλονίκης χωρίστηκαν  σε δύο περιοχές από τις οποίες η ανατολική ανατέθηκε στα βρετανικά στρατεύματα και η δυτική πλευρά στους Γάλλους. (με σημείο διαχωρισμού τον Μονόλοφο).

Οργανώθηκαν  μετά από διαδοχικές σειρές συρματοπλεγμάτων και ορυγμάτων μήκους 60 μιλίων γνωστό στη σχετική βιβλιογραφία ως the Bird Cage το ή στη γαλλική γλώσσα le cage des oiseaux από το υλικό που είχε χρησιμοποιηθεί, που ήταν η  μεγάλη ποσότητα σύρματος που όριζε την πρώτη γραμμή άμυνας».  

«Η  περιοχή  του Δήμου Ωραιοκάστρου  αν και δεν μετατράπηκε σε πεδίο μάχης αποτελεί εξίσου ένα από τα πιο σημαντικά ιστορικά μέρη των Βαλκανίων του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου κι αυτό μπορεί να το αντιληφθεί κανείς σε μια απλή περιήγηση διασχίζοντας τους λόφους και τις πεδιάδες, κοιτάζοντας για πρώτη φορά μετά από τόσα χρόνια τους χώρους που διαμόρφωσαν οι στρατιώτες».

Και κατέληξε η κα Χαρίτου, υπογραμμίζοντας

«Για πρώτη φορά, η Δυτική Θεσσαλονίκη έχει να αναδείξει σε άριστη κατάσταση τη δική της ιστορικής σημασίας τοποθεσία με μνημεία από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, η οποία εκτός από επικοινωνιακό κόμβο, αποτελεί την καλύτερη οχυρωμένη και προστατευμένη με φυσικό τρόπο περιοχή. Παρόλο που έχουν περάσει χρόνια από την κατασκευή και την τελευταία τους χρήση, πολλά από αυτά παραμένουν σε άριστη κατάσταση. Ελπίζουμε ότι δεν θα ξαναχρησιμοποιηθούν για σκοπούς παρόμοιους με αυτούς που κατασκευάστηκαν αλλά μόνο για τουριστικούς σκοπούς ως τα στρατιωτικά μνημεία του τόπου μας.

 Τα στρατιωτικά  στοιχεία που διατηρούνται εμπλουτίζουν τον τουριστικό χαρακτήρα της Δυτικής Θεσσαλονίκης, συμπληρώνοντας τις γνώσεις μας όχι μόνο για την στρατιωτική ιστορία της Ελλάδας αλλά και για την στρατιωτική ιστορία της Ευρώπης».

Ο Ρώσος υποπρόξενος Vladimir Potapov με την σύζυγό του και τη διευθύντρια του 1ου δημοτικού σχολείου Ωραιοκάστρου κα Φ. Κεφαλίδου.

Από το 2017 το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας εμπλουτίζει  την ιστορία του Α΄Π.Π. με επιφανειακή  έρευνα  σε πληθώρα τοποθεσιών του Δήμου Ωραιοκάστρου, που διασώζονται  έως σήμερα αρχαιολογικά, αρχιτεκτονικά, ανθρωπολογικά κατάλοιπα και  τα κτιριακά-οχυρωματικά  κατάλοιπα του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου.

 Στη χθεσινή διάλεξη της κας Δέσποινα Χαρίτου με γενικό τίτλο «οχυρά και χαρακώματα στο Δ. Ωραιοκάστρου» έγινε η προβολή του περιχαρακωμένου στρατοπέδου της Θεσσαλονίκης μέσα από το φωτογραφικό υλικό που έχει συλλεχθεί μαζί με τα υλικά κατάλοιπα που έχουν εντοπιστεί λίγα χιλιόμετρα έξω από το κέντρο της πόλης σε κοντινή απόσταση από τους τόπους μνήμης και τα στρατιωτικά κοιμητήρια του Μεγάλου Πολέμου.

Στην εκδήλωση μίλησαν επίσης και οι επίκουροι καθηγητές του ΠΑΜΑΚ Βλ. Βλασίδης και Στ. Δορδανάς.

Το μακεδονικό μέτωπο ήταν ένα από τα μεγαλύτερα θέατρα πολεμικών επιχειρήσεων του Μεγάλου Πολέμου και το Ωραιόκαστρο, αποτελεί τόπο μνήμης, όπως σημείωσε και στον σύντομο χαιρετισμό του ο Ρώσος υποπρόξενος Vladimir Potapov, αφού συγκεκριμένα στον Πεντάλοφο υπάρχει και ρώσικο μνημείο για τους ρώσους στρατιώτες που έχασαν τη ζωής τους.

Ο Vladimir Potapov στον σύντομο χαιρετισμό του εστίασε όπως ήταν αναμενόμενο στο μνημείο για τους ρώσους στρατιώτες στον Πεντάλοφο.

 

Το κοινό παρακολούθησε με αμείωτο το ενδιαφέρον και απηύθυνε πολλές ερωτήσεις στους εισηγητές

Μοιραστείτε το άρθρο!!!

    Σχολιάστε

    Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    *


    9 × = 36