Η Αποκεντρωμένη διοίκηση για τα λατομεία Ωραιοκάστρου! «Τα (νέα) δεδομένα πρέπει να τεθούν στα κατάλληλα όργανα»!

Μαρτίου 20, 2019
Από

Ο συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας- Θράκης Ιωάννης Σάββας, μιλάει με τον δημοσιογράφο Σάκη Μόσχο στην εκπομπή «αναλύσεις» στην ATLAS|tv.  Ο διάλογος -και κυρίως οι  τοποθετήσεις του Συντονιστή- είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικός για το θέμα των λατομείων κι εάν και έγινε στις 12/3 τον αναδημοσιεύουμε.

-Δημοσιογράφος: Καταρχάς θέλω να μιλήσουμε λίγο για το τι γίνεται με τα  λατομεία του δήμου Ωραιοκάστρου. Έγινε  μεγάλη φασαρία, ήρθαν στο γραφείο σας, κάνατε σύσκεψη με όλους τους επικεφαλής  των  παρατάξεων του δήμου Ωραιοκάστρου. Δύο άδειες είναι έτοιμες να δοθούν. Θα προχωρήσει; Μαθαίνω ότι και ο κος Φάμελλος είπε ότι θα επανεξετάσει  τον φάκελο, αν και ίσως να είναι λίγο αργά.  

-Ι. Σάββας: Κοιτάξτε, αυτό είναι ένα ζήτημα που δεν είναι τωρινό. Απασχολεί θα έλεγα τουλάχιστον  δύο δεκαετίες και τα κοινά και τους επικεφαλής των ΟΤΑ και των οργανισμών των υπολοίπων. Υπήρχε εκεί και μάλιστα ήταν μια διένεξη δικαστική η οποία  μόλις προ  λίγου καιρού τελεσφόρησε.  Τι έγινε λοιπόν;

Εκεί υπήρχε μια λατομική περιοχή. ….. Θα σας πω πολύ επιγραμματικά σε αδρές γραμμές ότι συμβαίνει το εξής:

Κάθε  περιφερειακή ενότητα, κάθε  νομός οφείλει να χωροθετήσει μια περιοχή, ως λατομική περιοχή αδρανών υλικών. Από εκεί θα αντλούνται υλικά για να γίνονται μια σειρά εργασίες σε όλο το εύρος της περιφερειακής περιοχής

-Κανείς δεν θέλει βέβαια τέτοιες εργασίες δίπλα στο σπίτι του,….εννοείται

-Πολύ σωστά…όπως    κανείς δεν θέλει μια σειρά άλλων δραστηριοτήτων

-κανείς δεν θέλει ΧΥΤΑ, κανείς δεν θέλει….

-Ακριβώς!

-Οριοθετήθηκαν λοιπόν αυτές οι περιοχές προ πολλού καιρού. Η μόνη διένεξη η οποία ουσιαστικά υπήρχε ήταν  αν αυτή η γη, αυτά τα λατομεία  ήτανε ιδιοκτησίες του δημοσίου ή των ΟΤΑ, πρώτα των δημοτικών κοινοτήτων, μετά των δήμων, μετά των Καλλικρατικών δήμων και μετά στη συνέχεια του δήμου Ωραιοκάστρου, εν προκειμένου.

Κάποια στιγμή όμως το δικαστήριο έβγαλε και είπε  ότι κοιτάξτε να δείτε τέλος, αυτή είναι δημοσίου, θα πρέπει να προχωρήσει αυτή η ιστορία.

Εμείς ήμασταν αναγκασμένοι  να προχωρήσουμε  βάση κάποιων συνθηκών, διότι και η εταιρεία το απαιτούσε και υπήρχαν κάποια δεδομένα πλέον δικαστικά.

Προχωρήσαμε λοιπόν σε κάποιες πράξεις,  όταν το αντιλήφθη αυτό  η τοπική κοινότητα έκανε κάποιες ενέργειες. Βρισκόμαστε τώρα στη  φάση όπου πήγε στα δικαστήρια,  ξαναπροσέφυγε στα δικαστήρια ξανά,  ο ΟΤΑ, ο δήμος Ωραιοκάστρου,  πήρε μια προσωρινή διαταγή και έκανε ασφαλιστικά μέτρα έτσι ώστε να μην εφαρμοσθούν οι αποφάσεις τις οποίες βγάλαμε και να μην συναφθεί σύμβαση.

Στον λατομικό  αυτό χώρο  υπάρχει ήδη μια εταιρεία και είναι, όπως είπατε πάρα πολύ σωστά, δύο καινούριες οι οποίες  είναι σε εκκρεμότητα

-Άρα περιμένουμε…

- Περιμένουμε την έκβαση πρώτα απ΄ όλα των ασφαλιστικών μέτρων και στη συνέχεια των άλλων ….να αποφασίσουν τα δικαστήρια.

-Εσείς πώς το βλέπετε τι εξέλιξη θα έχει; Εμένα ο  κος Φάμελλος με άφησε να καταλάβω ότι είναι πολύ αργά για δάκρυα.

«Η αλήθεια είναι ότι οι συνθήκες (για τα λατομεία) έχουν αλλάξει».

-Ναι, κοιτάξτε.   Εδώ τώρα σε όλη αυτήν τη διάρκεια, την χρονική διάρκεια, θα σας έλεγα ότι δεν μιλάμε πια για την ουσία του πράγματος, έτσι όπως τοποθετείται, δεν μιλάμε  τόσο πια για την ουσία για να το πω κυριολεκτικά, δλδ για την όποια περιβαλλοντική επιβάρυνση ή οτιδήποτε τέτοιο,   αλλά μιλάμε για άλλα ζητήματα τα οποία θα έλεγα πλευρικά, του θέματος.

Τώρα  για την περιβαλλοντική επιβάρυνση η αλήθεια είναι ότι οι συνθήκες έχουν αλλάξει. Αυτά είχανε γίνει δύο δεκαετίες και δυόμιση και τρεις δεκαετίες πιο  πριν. Και πράγματι ορισμένα  δεδομένα έχουν αλλάξει. Αυτά όμως τα δεδομένα  πρέπει να τεθούν στα κατάλληλα  όργανα και  τα κατάλληλα όργανα να αποφασίσουν τι πρέπει να γίνει.

Ξαναλέω.  Όταν  οροθετείται  μια λατομική περιοχή κάποιος πρέπει να λαμβάνει υπόψη του ορισμένα  στοιχεία.

-Επιφυλάσσεστε;  

-Επιφυλάσσομαι,  σωστά!

Μοιραστείτε το άρθρο!!!

    Σχολιάστε

    Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    *


    5 − = 2