Σωκράτης Φάμελλος: «Διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση και κυκλική οικονομία. Όχι στους ΧΥΤΑ και την ταφή των απορριμμάτων!».

Μαρτίου 30, 2019
Από

Στη νέα εποχή της ανακύκλωσης και στους πολύ υψηλούς περιβαλλοντικούς στόχους της Ευρώπης, αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Ωραιόκαστρο με θέμα «Για ένα σύγχρονο και Ανθρώπινο Ωραιόκαστρο: Περιβάλλον+Ανακύκλωση=Ποιότητα Ζωής», από τη Δημοτική κίνηση «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ-ΑΝΑΤΡΟΠΗ».

Στην εκδήλωση έλαμψε πρώτα- πρώτα ο δήμαρχος  δια της απουσίας του, αλλά κι  όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι και υποψήφιοι αντιδήμαρχοι γιατί φοβήθηκαν το θέμα των λατομείων, αφού  θα αποκαλύπτονταν από τον υπουργό οι ευθύνες του Περιφερειάρχη και των δικών τους που τον καλύπτουν.

Ο Σωκράτης Φάμελλος τόνισε ιδιαίτερα τη σύνδεση της ανακύκλωσης και της κυκλικής οικονομίας με τη στρατηγική για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεπεράσει τις εποχές των προστίμων και των χωματερών, που επιβάλλονταν από την Ε.Ε.

Στόχος των Φορέων Διαχείρισης απορριμμάτων δεν πρέπει να είναι η λειτουργία των ΧΥΤΑ, αλλά η αποτροπή της ταφής και η αξιοποίηση απορριμμάτων με διαλογή στην πηγή. Για την υποστήριξη της ανακύκλωσης, το ΥΠΕΝ προωθεί δύο σημαντικές ρυθμίσεις για την ολοκλήρωση της τιμολογιακής πολιτικής της διαχείρισης των απορριμμάτων, σύμφωνα με τις προβλέψεις του σχετικού νόμου. Πρόκειται για ρυθμίσεις που δημιουργούν κίνητρα για την ανακύκλωση, τη διαλογή στην πηγή και την κυκλική οικονομία, οι οποίες θα κινητοποιήσουν Δήμους, κοινωνία και οικονομία.

«Η χώρα μας έχει πλέον σχεδιασμό και διαθέτει χρηματοδότηση άνω τους ενός δισ. για υποδομές επεξεργασίας και δράσεις διαχείρισης. Έχει νέο νόμο ανακύκλωσης και ένα πλέγμα δυναμικών ρυθμίσεων που ενισχύουν τον ρόλο της τοπικής Αυτοδιοίκησης και δημιουργούν πάνω από 16.000 νέες θέσεις εργασίας», υπογράμμισε  ο κος Φάμελλος, τονίζοντας ότι «το ΥΠΕΝ στόχευσε στη μεταρρύθμιση και τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου διαχείρισης των αποβλήτων σε εναρμόνιση με το κοινοτικό κεκτημένο και τις νέες κατευθύνσεις της ΕΕ, σε αντίθεση με τους «μενουμευρωπαίους», που δεν κάνουν τίποτα σχετικό με την Ευρώπη ».

Στη συνέχεια, ο Σωκράτης Φάμελλος υπογράμμισε ότι προωθείται η χρηματοδότηση των υποδομών, με πάνω από είκοσι σύγχρονα εργοστάσια κυκλικής οικονομίας, αλλά η μεγάλη αλλαγή γίνεται με την υποχρεωτική πλέον διαλογή στην πηγή, στην οποία παίζει καθοριστικό ρόλο η Τοπική Αυτοδιοίκηση και αφορά το 50% των παραγόμενων αστικών απορριμμάτων. Για τον σκοπό αυτό, το ΥΠΕΝ ανέλαβε πρωτοβουλίες κινητοποίησης των εκχωρηθέντων από το 2014 στις Περιφέρειες κονδυλίων για έργα διαλογής στην πηγή και επίσπευσης της έκδοσης των σχετικών προσκλήσεων.

Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας Χ. Γιαννούλης, που παραβρέθηκε και χαιρέτησε στην εκδήλωση.

Όπως ανέφερε το νέο θεσμικό πλαίσιο περιέχει ουσιαστικά κίνητρα στην αυτοδιοίκηση για την ανακύκλωση (κάλυψη κόστους συλλογής/μεταφοράς, νέες πρότυπες συμβάσεις κ.ά.) και σε αυτή την κατεύθυνση η ΚΕΔΕ και η αυτοδιοίκηση οφείλουν να συμβάλουν στην υιοθέτηση νέων Επιχειρησιακών Σχεδίων των Συστημάτων Εναλλακτικής Διαχείρισης, ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής και η καθημερινότητα των πολιτών, μειώνοντας ταυτόχρονα το κόστος διαχείρισης και τα δημοτικά τέλη.

Ανέφερε επίσης ότι ο νόμος για την ανακύκλωση, καθώς και αυτός για τις ενεργειακές κοινότητες, τα κίνητρα ενθάρρυνσης των περιβαλλοντικών επιδόσεων των δήμων και η περιβαλλοντική εισφορά υπέρ της κυκλικής οικονομίας, όπως και η ανάδειξη της βιοοικονομίας αποτελούν ορισμένες από τις δράσεις που άρχισαν να υλοποιούνται.

 «Η κυκλική οικονομία μπορεί να αποτελέσει καταλύτη για την παραγωγική ανασυγκρότηση και έχει σαφώς τοπική διάσταση. Στηρίζεται στην αξιοποίηση των τοπικών πόρων, στην επέκταση του κύκλου ζωής των προϊόντων και στο μοντέλο της βιομηχανικής συμβίωσης. Επιδιώκει και ενθαρρύνει τη χρήση δευτερογενών υλικών και αποβλήτων ως παραγωγικών πόρων και χρήσιμων υλικών, προσδίδοντας μια αειφορική διάσταση στο παραγωγικό μοντέλο.

Κλείνοντας, ο Σωκράτης Φάμελλος αναφέρθηκε στα σημαντικά πλεονεκτήματα της κυκλικής οικονομίας που είναι η μεγάλη υπεραξία σε αντίστοιχες επενδύσεις λόγω του μικρού κόστους πρώτων υλών και της έντασης γνώσης που απαιτεί, η αξιοποίηση νέων επιστημόνων και η συμβατότητά της με τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και την κοινωνική οικονομία: «Οι τομείς των βιοοικονομίας, της βιομάζας, των τροφίμων και των λιπασμάτων, αλλά και των πλαστικών αποτελούν τομείς ενδιαφέροντος για τη νέα επιχειρηματικότητα και την καινοτομία που μπορούν να συμβάλουν στην παραγωγή νέας εργασίας και επιχειρηματικότητας. Η κυκλική οικονομία δεν εξυπηρετεί μόνο τη συμβατική οικονομία, αλλά δημιουργεί εναλλακτική και βιώσιμη οικονομία, όπως είναι η κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία, και έναν άλλο τρόπο παραγωγής, αξιοποιώντας τους νέους επιστήμονες, με προστιθέμενη αξία στο παραγόμενο προϊόν. Στοχεύουμε συγκεκριμένα στη δημιουργία μιας ισχυρής ελληνικής βιομηχανίας ανακύκλωσης».

Στην πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση εκτός από τον Σωκράτη Φάμελλο, μίλησε και  η Δατσέρη Αλεξάνδρα, Eco Greece ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ και ο Γιώργος Αργυρόπουλος PhD Χημ. Μηχανικός Περιβαλλοντολόγος.

 

           ΔΚΠΩ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ – ΑΝΑΤΡΟΠΗ

  ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Δελτίο τύπου

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η εκδήλωση για το περιβάλλον, την ανακύκλωση και την ποιότητα ζωής που διοργάνωσε η ΔΚΠΩ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ – ΑΝΑΤΡΟΠΗ  την 29-3-2019 στο κτήριο ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ στο Παλαιόκαστρο με ομιλητές τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος  κ. Σωκράτη Φάμελλο, την κ. Αλεξάνδρα Δατσέρη μέλος της  ECO Greece  και τον Περιβαλλοντολόγο κ. Γιώργο Αργυρόπουλο, μέλος της «Αναβίωσις».

Ο κόσμος γέμισε ασφυκτικά την αίθουσα και παρακολούθησε με μεγάλο ενδιαφέρον τις εισηγήσεις των ομιλητών και στη συνέχεια ακολούθησε δημιουργική και γόνιμη συζήτηση για θέματα που αφορούν το περιβάλλον και την ανακύκλωση.

Έγινε ενημέρωση για τις υπάρχουσες αλλά και τις τρέχουσες νομοθετικές πρωτοβουλίες για την ανακύκλωση και την βελτίωση της ποιότητας ζωής καθώς και ανάλυση των ΚΟΙΝΣΕΠ που ασχολούνται με το θέμα και του σχετικού τρόπου λειτουργίας τους.

Στην πολύ ενδιαφέρουσα αυτή εκδήλωση παραβρέθηκε επίσης μεγάλος αριθμός αυτοδιοικητικών στελεχών  και ενεργών πολιτών.

Μοιραστείτε το άρθρο!!!

    Σχολιάστε

    Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    *


    5 + 3 =