Παραπεμπτικό βούλευμα για έναν πρώην δήμαρχο και 18 δημοτικούς συμβούλους. Τι προβλέπει ο νόμος.

Απριλίου 3, 2019
Από

Για υποθέσεις, της περιόδου 2003- 2010, όταν ασκούσε τα καθήκοντα του δημάρχου, παραπέμπεται ένας πρώην δήμαρχος και 18 δημοτικοί σύμβουλοι. Με το αμετάκλητο βούλευμα παραπέμπεται να δικαστεί για υποθέσεις απευθείας αναθέσεων ανύπαρκτων, εικονικών έργων!   

Ο  γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης καλείται τώρα να λάβει την απόφαση περί αργίας ή όχι, για όσους από τους πρώην δημοτικούς συμβούλους συνεχίζουν να είναι δημοτικοί σύμβουλοι. Μια τέτοια απόφαση θα έχει καθοριστικές επιπτώσεις στην προεκλογική περίοδο, αλλά και γενικότερα στις επικείμενες δημοτικές εκλογές, αφού πολλοί από αυτούς τους δημοτικούς συμβούλους, είναι υποψήφιοι εκ νέου, για να προσφέρουν προφανώς την εμπειρία τους…στο πως γίνονται τα εικονικά έργα. 

Ο «Καλλικράτης» προέβλεπε ότι «η αυτοδίκαιη θέση σε αργία επιβάλλεται και σε περίπτωση αμετάκλητης παραπομπής για κακούργημα, εάν έχουν επιβληθεί περιοριστικοί όροι ή προσωρινή κράτηση». Έθετε, δηλαδή, την ταυτόχρονη εκπλήρωση δύο προϋποθέσεων: της παραπομπής σε δίκη, αλλά και της ισχύος περιοριστικών όρων κατά την ημέρα έκδοσης της απόφασης για την επιβολή της αργίας.

Το 2015 η σημερινή κυβέρνηση τροποποίησε το συγκεκριμένο άρθρο με τροπολογία η οποία προέβλεπε πως ακόμη και εάν το δικαστικό συμβούλιο ακυρώσει τους περιοριστικούς όρους που είχαν επιβληθεί κατά την προδικασία, ο αιρετός θα πρέπει να τίθεται και πάλι σε αργία.

 Τον Μάρτιο όμως του 2017 το  Νομικό Συμβούλιο του Κράτους  αποφάνθηκε και μάλιστα ομοφώνως ότι εφόσον κατά το χρόνο που ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης καλείται να λάβει την απόφαση περί αργίας ή όχι, δεν ισχύουν ταυτόχρονα και οι δύο προϋποθέσεις (παραπομπή σε δίκη και ισχύς περιοριστικών όρων) τότε ο αιρετός δεν τίθεται σε αργία.

Μοιραστείτε το άρθρο!!!

    Σχολιάστε

    Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    *


    8 − 1 =