Βαγγέλης Πιτσαλίδης: “Ανάπτυξη vs Περιβάλλον”

Απριλίου 23, 2019
Από

Τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό από τον άνθρωπο και κάθε τι που κάνει αυτός, πρέπει να έχει επίκεντρο τον ίδιο, τις ανάγκες και την ευημερία του, σε αρμονία με το περιβάλλον και τη φύση.

Η ρύπανση είναι η μεγαλύτερη περιβαλλοντική αιτία νόσου και πρόωρων θανάτων στον κόσμο σήμερα. Οι ασθένειες που προκαλούνται από τη ρύπανση είναι υπεύθυνες για περίπου 9 εκατομμύρια πρόωρους θανάτους το 2015, δηλαδή 16% όλων των θανάτων παγκοσμίως. Στις πλέον πληγείσες χώρες, οι ασθένειες που σχετίζονται με τη ρύπανση είναι υπεύθυνες για περισσότερους από έναν στους τέσσερις θανάτους.

Στην Περιφέρεια μας υπάρχουν ζώνες, όπου παρατηρούνται υψηλά ποσοστά μη μεταδοτικών ασθενειών που σχετίζονται με πνευμονικά νοσήματα και καρκινογενέσεις, τα οποία συνδέονται με τη ρύπανση των υδάτων και του εισπνεόμενου αέρα.

Οι επιπτώσεις της ρύπανσης αφορούν κατά κύριο λόγο τους φτωχότερους και τις ευπαθείς ομάδες. Σχεδόν το 92% των θανάτων που οφείλονται στη ρύπανση συναντώνται στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Στις υπόλοιπες χώρες, οι ασθένειες  που προκαλούνται από τη ρύπανση παρατηρούνται μεταξύ των μειονοτήτων και των περιθωριοποιημένων. 

Οι νεαρότερες ηλικίες διατρέχουν υψηλό κίνδυνο ασθένειας που σχετίζεται με τη ρύπανση και ακόμη και οι εξαιρετικά χαμηλές δόσεις έκθεσης σε ρύπους, κατά τη διάρκεια ευπάθειας του εμβρύου στη μήτρα και σε πρώιμη βρεφική ηλικία, μπορεί να οδηγήσουν σε ασθένεια, αναπηρία και θάνατο.

Σήμερα στο κατώφλι των εξελίξεων στην Περιφέρεια μας είναι πολλά αυτά που διακυβεύονται, αναφορικά με το αύριο του τόπου μας, το περιβάλλον και το μέρος που θα μεγαλώσουν τα παιδιά μας, καθώς και την παιδεία που θα πάρουν. Τα επίμαχα θέματα ξεκινούν από την χρήση λαμπτήρων LED στις κολώνες των δρόμων, την βιοκλιματική αλλαγή και πως επηρεάζει την καθημερινότητα μας, την δημιουργία μονάδων διαχείρισης λυμάτων (στερεών, υγρών και αερίων) με τα 31,7 εκατομμύρια Ευρώ από το ΕΣΠΑ που λιμνάζουν και το στήσιμο μηχανισμών για συνεχή παρακολούθηση της μόλυνσης του αέρα και των υδάτων.

Σκοπός μας δεν μπορεί να είναι άλλος από την μείωση του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα μέσω της ελαχιστοποίησης της κατανάλωσης υδρογονανθράκων.

Σημαντικό, αν όχι το σημαντικότερο, κομμάτι, πέρα από τα μέτρα επιφανειακού καθαρισμού και προληπτικών δράσεων, είναι η απορρύπανση εδαφών και υδάτων τόσο υπέργειων όσο και υπόγειων με χρήση σύγχρονων τεχνολογιών και εφαρμογών. Τέτοια μέρη βρίσκουμε συνήθως σε εγκαταλελειμμένες  βιοτεχνίες και βιομηχανίες, αλλά και σε μονάδες εν λειτουργία.

Συμπερασματικά η ρύπανση, πέραν αυτής που προκαλείται από φυσικά φαινόμενα, είναι απόρροια ανθρωπίνων πράξεων και παραλείψεων που οφείλονται στην εξαντλητική και ανορθόδοξη εκμετάλλευση των πόρων της φύσης, παράλληλα με την απουσία μέτρων απορρύπανσης. Στο βωμό της μεγιστοποίησης  του κέρδους και της εφαρμογής νεοφιλελεύθερων απόψεων περί οργάνωσης και λειτουργίας επιχειρήσεων (βλέπε Σκουριές Χαλκιδικής),  παραμελείται το φυσικό περιβάλλον και υποθηκεύεται το αύριο του ίδιου του ανθρώπου.

Οι λέξεις αειφορία περιβάλλοντος, ορθολογική και πράσινη ανάπτυξη, δεν έχουν νόημα αν δεν λάβουμε τον άνθρωπο ως κύριο εκφραστή και βασικό τους γνώμονα. Για όλα τα παραπάνω, η δράση μας δεν μπορεί παρά να έχει Αριστερό πρόσημο.

Σήμερα με τον Χρήστο Γιαννούλη και τον Συνδυασμό «Κοιτάμε Μπροστά», συμμετέχω και εγώ στην μεγάλη προσπάθεια να αλλάξουμε βηματισμό στην Περιφέρεια μας,  ακούγοντας  τους ανθρώπους της, κοιτώντας τους πολλούς!

*Ο Βαγγέλης Πιτσαλίδης, είναι Περιβαλλοντολόγος (Msc), υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος με τον συνδυασμό «Κοιτάμε Μπροστά», του Χρήστου Γιαννούλη.  

 

 

 

Μοιραστείτε το άρθρο!!!

    Σχολιάστε

    Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    *


    6 × = 6