Σε μεγάλο κίνδυνο το δάσος του Ωραιοκάστρου! Άμεση υλοτόμηση των κατεστραμμένων δένδρων για την προστασία του!

Ιουνίου 10, 2019
Από

«Τα βουνά μας μιλάνε, μας δίνουν παραδείγματα, μας δείχνουν τη ζωή!

Τα βουνά μας προσφέρουν τόσα πολλά και δεν ζητούν τίποτα, παρά μονάχα σεβασμό»..

Και μεις τι κάνουμε;

 Το πρόβλημα ήταν γνωστό στο Σέιχ Σου, ήδη από το 2017 και βρισκόταν σε παρακολούθηση, ενώ από τον Μάρτιο του  2018 το δασαρχείο είχε αρχίσει τις συστηματικές εξυγιαντικές υλοτομίες.

Η διάγνωση :

 «την τελευταία διετία παρατηρήθηκε η εμφάνιση νεκρών ατόμων πεύκης μεμονωμένα ή σε μικρές ομάδες. … η νέκρωση οφείλεται σε έντονη προσβολή της πεύκης από φλοιοφάγα έντομα που ενδημούν στο περιαστικό δάσος, με κυριαρχούντο τα είδη Orthotomicus erosus, Tomicus piniperda ……….. Ο μοναδικός τρόπος περιορισμού είναι η έγκαιρη απομάκρυνση των προσβεβλημένων δένδρων…..καταλληλότερη χρονική περίοδος επέμβασης σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα, κρίνεται η περίοδος πριν την άνοιξη….»

 Το ζήτημα είναι γιατί αυτές οι υλοτομίες του 2018 και η απομάκρυνση των δένδρων,  δεν ανάσχεσαν το φαινόμενο.

Στο ίδιο περίπου διάστημα εμφανίστηκε και στο Ωραιόκαστρο, τόσο στο δημόσιο δάσος, όσο και στο «ιδιωτικό», το λεγόμενο δασόκτημα του Δήμου. Ήταν γνωστό δλδ το πρόβλημα στο δάσος με το φλοιοφάγο εδώ κι  ενάμιση χρόνο σχεδόν. Το ήξερε και  η δασική υπηρεσία καθώς και η Περιφέρεια και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και οι ποδηλάτες και οι περιπατητές. Όλοι εκτός… από τον Δήμο Ωραιοκάστρου.

Όταν ο δήμος Νεάπολης- Συκεών κήρυττε γενική επιστράτευση για τη σωτηρία του Σέιχ Σου, στο Δήμο Ωραιοκάστρου, απλά αδιαφορούσαν. Και ήρθε στην επικαιρότητα το θέμα  λόγω Facebook και έγινε η λεγόμενη επιτόπια αυτοψία από κλιμάκιο του δασαρχείου, του Ινστιτούτου δασικών ερευνών, του δήμου Ωραιοκάστρου, του Περιβαλλοντικού συλλόγου Ωραιοκάστρου. Και βγήκαν φωτογραφίες και μάλιστα χαμογελώντας!!!

Έχει γίνει ήδη μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα και ας ελπίσουμε ότι οι υπεύθυνοι για την διαχείριση του δάσους θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις και να αποδοθούν ευθύνες όπου υπάρχουν.

 Η  Επιτροπή Προστασίας του Σέιχ Σου, ζήτησε:

 « την παροχή πληροφοριών από το δασαρχείο Θεσσαλονίκης (8-5-2019) και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης (4-6-2019) σχετικά

-με την αν;aθεση Μελέτης για την ταυτοποίηση του εντόμου.

Από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης πληροφορίες για την ανάθεση Μελέτης με σκοπό :

-την απογραφή των υγιών και των ξερών δέντρων , δεδομένου ότι σε πολλά δημοσιεύματα γίνεται λόγος για προσβολή 3,.500 στρεμμάτων ,χωρίς αναφορά σε συγκεκριμένη έρευνα ,από την οποία να προκύπτει το μέγεθος της προσβολής

-την καταγραφή του ρυθμού εξάπλωσης του εντόμου (αν υπάρχει εξαρση η υφεση),

-την εισήγηση κύριων και εναλλακτικών τρόπων καταπολέμησης του εντόμου (μηχανικών,χημικών,βιολογικών κ.λ.π.) και ανάσχεσης της βλάβης ,σε συνδυασμό με το σωστό χρόνο ,που εν προκειμένω είναι η χρονική περίοδος πριν την άνοιξη,όπως προκύπτει και από το παραπάνω Δελτίο Τύπου ,των δασικών αρχών της Θεσσαλονίκης.

Η Επιτροπή Προστασίας Σέιχ Σου αναμένει έγγραφη απάντηση από τους αρμόδιους φορείς,τους οποίους θεωρεί ως τη μόνη αξιόπιστη πηγή πληροφόρησης ,για κάθε ζήτημα που αφορά το περιαστικό δάσος της πόλης μας.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΕΙΧ ΣΟΥ».

 

«Οι νεκρώσεις των πεύκων οφείλονται στο φλοιοφάγο έντομο Tomicus piniperda το οποίο συνήθως υπάρχει στα δάση αυτά, αλλά σε σχετικά μικρούς πληθυσμούς. Όταν όμως οι συνθήκες αλλάξουν προς όφελός του εντός του δασικού οικοσυστήματος (κλιματικοί παράγοντες, εξασθενημένα δένδρα, διαταραχή οικολογικής ισορροπίας), τότε ο πληθυσμός του αυξάνει θεαματικά.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην προσβάλλονται μόνο καταπονημένα και ασθενικά δένδρα, όπως πριν, αλλά και υγιή όλων των κλάσεων ηλικίας. Δηλαδή προσβάλλονται ακόμα και δενδρύλλια της φυσικής αναγέννησης που αποτελούν τη συνέχεια του δάσους

Επειδή το φαινόμενο αυτό παρατηρείται και σε άλλα δάση, όπως στα φυσικά δάση της Θάσου, στο περιαστικό δάσος της Ελασσόνας και της γύρω περιοχής και σχεδόν σε όλα τα τεχνητά πευκοδάση της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδας, θα  πρέπει να ληφθούν παρόμοια μέτρα και σε αυτά, αντιμετωπίζοντας με σχολαστικότητα ακόμα και μεμονωμένες νεκρώσεις». 

 Θεοχάρης Δ. Ζάγκας, Καθηγητής, πρόεδρος του Τμήματος Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος ΑΠΘ και Διευθυντής του Εργαστηρίου Δασοκομίας Τομέας Δασικής Παραγωγής, Προστασίας Δασών & Φυσικού Περιβάλλοντος.

Ο οποίος προβλέπει ότι θα χρειαστούν τρία ολόκληρα χρόνια  για να υπάρξει ισορροπία της κατάστασης με την πληθυσμιακή έξαρση του εντόμου-φονιά που προσέβαλε το Σέιχ Σου και νεκρώνει εκατοντάδες πεύκα. Ενώ για την αντιμετώπιση της κατάστασης  ο κ. Ζάγκας υπογραμμίζει ότι απαιτούνται τα εξής μέτρα:

α) Υλοτομία όλων των νεκρών αλλά κυρίως των προσβεβλημένων από το έντομο (ζωντανών ακόμα) δένδρων, προκειμένου να περιοριστεί η επέκτασή του.

β) Άμεση απομάκρυνση του προσβεβλημένου ξύλου καθώς και των κλαδιών από το δάσος.

γ) Διαρκής παρακολούθηση του δάσους και επανάληψη των μέτρων μέχρις ότου σταματήσουν οι νεκρώσεις.

δ) Εάν μετά τις υλοτομίες προκύψουν διάκενα μεγάλου εμβαδού (μεγαλύτερα του ενός περίπου στρέμματος), καλό θα είναι το ερχόμενο φθινόπωρο να πραγματοποιηθούν φυτεύσεις κατάλληλων πλατυφύλλων ειδών.

 

Μοιραστείτε το άρθρο!!!

    Σχολιάστε

    Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    *


    5 × 6 =