Γ. Παπακωνσταντίνου, είχε κερδίσει τον δήμο, αλλά δεν το κατάλαβε και τελικά έχασε!

Ιουνίου 13, 2019
Από

Η εκλογική μάχη  του Γ. Παπακωνσταντίνου έχει όλα τα στοιχεία που παραπέμπουν στην περίφημη μάχη της Καλλίπολης* το 1915. Όπου ο Άγγλος ναύαρχος είχε κερδίσει τους Τούρκους και Γερμανούς, αλλά δεν το κατάλαβε και διέταξε την παύση του πυρός και την επιστροφή του συμμαχικού στόλου στην Λήμνο για ανασύνταξη και επισκευή.

Ήταν ακριβώς η στιγμή που είχαν τελειώσει τα πυρομαχικά των Τούρκικων  πυροβολείων και ήταν έτοιμοι να παραδοθούν. Τότε όμως  είδαν τα αγγλογαλικά καράβια να απομακρύνονται και να οπισθοχωρούν και δεν πίστευαν στα μάτια τους.

Το ίδιο είχε πάθει και ο Γ. Παπακωνσταντίνου. Είχε νικήσει τον Γαβότση από τον Νοέμβρη του 2015 όταν κέρδισε τη μάχη ενάντια στο λεγόμενο  «χαράτσι του Γαβότση» και δεν το κατάλαβε.  Κι αντί από εκεί και πέρα να εξαπολύσει  γενική επίθεση για την συντριβή του αντιπάλου, που θα τον οδηγούσε στο δημαρχείο και δεν θα άφηνε χώρο για άλλους επίδοξους υποψηφίους, αυτός σήμανε γενική οπισθοχώρηση.

Ακολούθησε στη συνέχεια μια αλλοπρόσαλλη αντιπολιτευτική γραμμή και έτσι δεν έδωσε μόνο χρόνο στον Γαβότση για να ανασυνταχθεί, αλλά το κυριότερο «έδωσε» χώρο για να εμφανιστούν κι άλλοι «μνηστήρες»  για τον Δήμο.

Για τη μάχη της Καλλίπολης το 1915 , γράφτηκε πως «δεν υπήρξε στρατηγικό λάθος που να μην διαπράχθηκε», το ίδιο ισχύει και για τον Γ. Παπακωνσταντίνου. Δεν υπήρξε λάθος αντιπολιτευτικό και προεκλογικό που να μην το έκανε.

Η αποτυχία της μάχης της Καλλίπολης προκάλεσε την παραίτηση  της αγγλικής κυβέρνησης και  επικρίσεις  κατά του Γουίνστον Τσόρτσιλ. Το ίδιο και η εκλογική αποτυχία του Γ. Παπακωνσταντίνου,  προκάλεσε τελικά την παραίτησή του.

Στις εκλογές του 2014 με τρεις μήνες προεκλογικού αγώνα ο Γ. Παπακωνσταντίνου είχε πάρει 22,67% και 4.790 ψήφους.  Το 2019 με πέντε χρόνια αντιπολίτευσης και  προεκλογικού αγώνα πήρε 15,13% ή 3.133 ψήφους. Έχασε 1.657 ψήφους ή -7,54% της δύναμης του, έχοντας απέναντί του έναν διάτρητο, εύκολο  αντίπαλο που είχε ήδη αποκτήσει δυναμική ήττας, από την οποία επωφελήθηκαν τελικά άλλοι.

Τα λάθη που  έγιναν στην αντιπολιτευτική  τακτική,  προκάλεσαν στη συνέχεια κι όλες τις μετέπειτα εξελίξεις. Ενώ είχε στριμώξει τον Γαβότση «στο καναβάτσο» με το χαράτσι και την αύξηση στα δημοτικά τέλη, ξαφνικά για εξίσου σημαντικά θέματα έτεινε χέρι βοηθείας. Ψήφιζε όλες τις  εκτρωματικές αποφάσεις, όπως ας πούμε για παράδειγμα για τον ΔΟΠΠΑΩ και τα «αμαρτωλά» μαγειρεία του. Στήριζε τη διοίκηση Γαβότση απέναντι Αποκεντρωμένη που ακύρωνε αυτές της ηλίθιες πράγματι αποφάσεις και που τελικά δεν εφαρμόστηκαν  ποτέ.

Η στάση  αυτή θόλωνε το στίγμα  και το μήνυμα που εξέπεμπε. Μπορεί η τακτική  αυτή να τον έφερε πιο κοντά στη διοίκηση και στον «πολιτικό πολιτισμό» που τον έκανε προεκλογική του σημαία, αλλά τον απομάκρυνε από την κοινωνία και τα συμφέροντα των δημοτών.  Μπορεί να τον έφερε σε δημοσκοπήσεις δεύτερο μετά τον Γαβότση, αλλά οι δημοσκοπήσεις αποδείχθηκαν ότι δεν είχαν καμία σχέση με την πραγματικότητα, η οποία απειλούσε πια και τη συνοχή της παράταξης του.

Δεν είναι τυχαίο  ότι εγκατέλειψε  την παράταξη η συντριπτική πλειοψηφία των υποψηφίων από το ψηφοδέλτιο των εκλογών του 2014. Έτσι, όχι μόνο έχασε  το πλεονέκτημα του χρόνου για να έχει έγκαιρα, πρώτος και το καλύτερο ψηφοδέλτιο για τις εκλογές του 2019, αλλά  αντίθετα  έτρεχε μέχρι την τελευταία μέρα για να το συμπληρώσει, εσπευσμένα και χωρίς πια δυναμική.

Αρκετοί δε υποψήφιοι  πήγαν σε  άλλους συνδυασμούς. Οι διαρροές υποψηφίων έγιναν προς τρεις παρατάξεις. Οι περισσότερες προς τον  Τσακίρη και Σκαρλάτο και λίγες προς Γαβότση.

Από την Καλλιθέα είναι χαρακτηριστικό ότι  φύγανε όλοι οι εννέα υποψήφιοι από τις εκλογές του 2014 και τους αντικατέστησε με οκτώ άλλους καινούριους. Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι ο  πρώτος σε ψήφους στις εκλογές του 2019 Συμεωνίδης Χ. πήρε 200 ψήφους, όταν οι τρεις μόνο πρώτοι από την παράταξη στις εκλογές του 2014,  στην Καλλιθέα  Τερζής Χ., Σπυρόπουλος Δ.  και ο Γκότσης Δ. είχαν πάρει 591, 368 και  301 αντίστοιχα!   

Στη Μυγδονία από του 16 υποψήφιους του 2014 απέμειναν μόνο οι πέντε και ο πρώτος σε ψήφους και δημοτικός  σύμβουλος  Γ. Παραπανήσιος, που επανεκλέχτηκε, είδε τις ψήφους του να μειώνονται από 368 σε 318.

Στο δε Ωραιόκαστρο από τους 38 υποψήφιους του 2014, απέμειναν οι επτά και περιορίστηκαν συνολικά  στους 29, για το 2019. Εδώ ήταν υποψήφιος το 2014  και ο Σκαρλάτος που αποχώρησε για να κατέβει υποψήφιος δήμαρχος.  Είχε έρθει δεύτερος με  441 ψήφους και δεν εκλέχθηκε, μετά τον Κανταρτζή που είχε εκλεγεί με 572 ψήφους και  σε αυτές τις εκλογές πήρε  670. Αντίθετα είδε να μειώνονται κατά πολύ οι ψήφοι του ο Καρασαββίδης Σ, που από 427 έπεσε στους 267.

Τέλος ενώ στις προηγούμενες εκλογές του 2014 είχε κατεβάσει ψηφοδέλτιο σε όλες τις τοπικές κοινότητες, το 2019 η «ΔΥΝΑΜΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ» κατέβασε ψηφοδέλτιο μόνο στην κοινότητα του Ωραιοκάστρου.  Από το οποίο έλειπαν οι δύο πρώτες σε ψήφους και η εκλεγμένη στο συμβούλιο Δ. Αντωνιάδου (476) και Η. Κόκκινου (316).

Τον Γ. Παπακωνσταντίνου τον τιμά που ανέλαβε τις ευθύνες του και παραιτήθηκε. Είναι η πολιτική αποτυχία ενός νεαρού υποψήφιου απόφοιτου της «σχολής»  Μπάτου. Σε αυτόν θήτευσε και σε αυτόν «έμαθε» τα αυτοδιοικητικά.

  Τώρα ο χρόνος θα αναλάβει τα υπόλοιπα. Θα χρειαστεί αρκετός  για την επούλωση των τραυμάτων.  Μια παράταξη όταν έχει μια «βαριά» προϊστορία κι όταν προέρχεται από μια βαριά ήττα, είναι δύσκολη η  συντεταγμένη συνέχιση της πορείας της.  Για πάρα πολλούς ο ρόλος της θα είναι υπό αμφισβήτηση. Εξάλλου στο δημοτικό χρηματιστήριο αξιών, οι μετοχές των παρατάξεων που έχουν ηττηθεί στις εκλογές και έχουν μείνει ακέφαλες κι «ορφανές» έχουν  πολύ μικρή αξία.

Κι όταν οι δημοτικοί σύμβουλοι που έχουν εκλεγεί με αυτές θα έχουν να επιλέξουν,  ανάμεσα στην άχαρη αντιπολίτευση και το αβέβαιο μέλλον  και σε μια θέση διοίκησης, λίγοι θα κλείσουν τα αυτιά τους στις σειρήνες της εξουσίας και κανένας δεν θα τους ζητήσει λογαριασμό.   

 *Καλλίπολης,  χερσόνησος του Ελλησπόντου στο στενό των Δαρδανελλίων και η μάχη δόθηκε για την κατάληψη των στενών. Εάν κερδίζονταν,  θα είχε αποφευχθεί η γενοκτονία των Ποντίων, η προσφυγιά του Θρακιώτικου και Μικρασιάτικου Ελληνισμού και γενικότερα θα υπήρχε  μια άλλη Ελλάδα και μια άλλη κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή. Αλλά….

Μοιραστείτε το άρθρο!!!

    Σχολιάστε

    Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    *


    + 9 = 17