Ευρύ πρόγραμμα εξάλειψης της προσβολής των δασών από το φλοιοφάγο έντομο από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ιουνίου 19, 2019
Από

Με πρωτοβουλία του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλου πραγματοποιήθηκαν σειρά συναντήσεων και ενεργειών για το θέμα της προσβολής των πεύκων γύρω από τη Θεσσαλονίκη από το φλοιοφάγο έντομο Tomicus Tiniperda.

Ο Σ. Φάμελλος είχε συνάντηση με τον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Ιωάννη Σάββα, τις Δασικές Υπηρεσίες και δασεργάτες στο πεδίο όπου γίνεται η υλοτόμηση των προσβεβλημένων δέντρων. Στη συνέχεια, ο κ. Φάμελλος συζήτησε για το θέμα με τους δημάρχους Πυλαίας-Χορτιάτη και Θέρμης, ενώ την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε σύσκεψη μεταξύ των δασικών υπηρεσιών και του Δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη με συμμετοχή εκπροσώπων του αναπληρωτή υπουργού.

Το Σάββατο ο Σωκράτης Φάμελλος συναντήθηκε και με εκπροσώπους των Δασικών Συνεταιρισμών Εργασίας της περιοχής Σταυρού, που υλοποιούν το έργο της υλοτόμησης.

Ο Σ. Φάμελλος δήλωσε: «Έχουν ενεργοποιηθεί οι δασικές υπηρεσίες και υλοποιείται ένα ευρύ πρόγραμμα αντιμετώπισης όχι μόνο στο Σέιχ Σου, αλλά και στους γειτονικούς ΟΤΑ Ωραιοκάστρου και Θέρμης.

Έχω ζητήσει στην ίδια κατεύθυνση να αξιοποιηθεί το κοινωφελές Πρόγραμμα Δασοπροστασίας των Υπουργείων Εργασίας και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπως και η έκτακτη συνεισφορά μας με 50.000 € που εγκρίθηκε από τις 5 Ιουνίου. Ζήτησα από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης και τις Δασικές Υπηρεσίες να αναπτύξουν στενότερη συνεργασία με τους Δήμους, ώστε να επιλυθούν όλα τα ανοικτά ζητήματα (ενημέρωση για την εξέλιξη του φαινομένου, συνεργασία για κοινές δράσεις περιορισμού του, γρηγορότερη καταστολή, καλύτερη διαχείριση των δασών και απομάκρυνση υπολειμμάτων).

Ήδη ενημερώθηκα ότι οι Δήμαρχοι Πυλαίας – Χορτιάτη και Θέρμης έχουν εκκινήσει τη συνεργασία με τις δασικές υπηρεσίες, σχεδιάζοντας ορθολογικά τις παρεμβάσεις και παρέχοντας και εξοπλισμό. Ζήτησα αυτή η επιλογή να επιδιωχθεί με όλους τους ΟΤΑ της περιοχής, να αξιοποιηθεί και η διαθέσιμη τεχνογνωσία και εμπειρία μέχρι σήμερα. Όπως έχω δηλώσει και την προηγούμενη εβδομάδα, αυτό που έχει σημασία είναι η βέλτιστη αντιμετώπιση του προβλήματος και όχι η δημιουργία εντυπώσεων.

Πρόκειται για ένα φυσικό φαινόμενο, που σαφώς έχει μεγεθυνθεί από τις φετινές κλιματικές συνθήκες και έχει ταχεία εξέλιξη ιδιαίτερα στις περιοχές της παλαιάς τεχνητής δάσωσης του Σέιχ Σου.

Η υλοποίηση σύγχρονων δασικών διαχειριστικών μελετών, βάσει των νέων προδιαγραφών που έχουμε θεσπίσει, αλλά και η συνεργασία με τους κατάλληλους επιστήμονες θα εξασφαλίσουν την αντιμετώπιση του φαινομένου και την αναζωογόνηση του Σέιχ Σου και των δημοτικών αλσυλλίων. Είναι προφανές ότι από τη μεριά του Υπουργείου Περιβάλλοντος θα υπάρξει και οικονομική, και επιστημονική, αλλά και πολιτική υποστήριξη αυτού του σχεδίου».  

Επίσης  έγιναν αυτοψίες στα δημοτικά και δημόσια δάση των γειτονικών Δήμων όπου επίσης διαπιστώθηκε πληθυσμιακή έξαρση και ξήρανση ατόμων πεύκης σε Ωραιόκαστρο, Πανόραμα, Θέρμη, Χορτιάτη και Σταυρό.

Η προσβολή εκεί όμως είναι πιο περιορισμένη, επισημαίνει το υπουργείο στην ανακοίνωσή του και προσθέτει ότι οι δασικές υπηρεσίες έχουν αποφασίσει με τους αντίστοιχους Δήμους την άμεση απομάκρυνση των ξερών κορμών πεύκων και την καλλιέργεια εξυγίανσης όλων των δασών (δημοτικών και δημοσίων).

Μοιραστείτε το άρθρο!!!

    Σχολιάστε

    Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    *


    7 − 3 =