«Πολιτική στην Πράξη χωρίς σκηνοθεσία». Δασικοί χάρτες και πλήρη προστασία του δασικού χώρου και παραγωγική ανασυγκρότηση!

Ιουλίου 3, 2019
Από

Σωκράτης Φάμελλος*

Οι Δασικοί χάρτες ήταν εδώ και 40 χρόνια απαίτηση του Συντάγματος. Όμως το πολιτικό σύστημα όχι μόνο δεν άντεξε να υλοποιήσει τη συγκεκριμένη συνταγματική επιταγή, αλλά έπαιξε πολιτικά και μικροκομματικά παιχνίδια με τα δάση της Ελλάδας.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τόλμησε εκεί που οι προηγούμενες κυβερνήσεις έκαναν πίσω. Ήδη το 55% της χώρας έχει αναρτημένους δασικούς χάρτες και έως το τέλος 2019 ολοκληρώνεται και το υπόλοιπο 45%.

Με την κύρωση των δασικών χαρτών δεν ξεκαθαρίζουν μόνο οι κανόνες του περιβάλλοντος και της ανάπτυξης, αλλά απελευθερώνεται και ο αγροτικός τομέας. Δώσαμε λύσεις και για τους δασωμένους αγρούς και για τις περιοχές που υπήρχαν αγροτικές ενισχύσεις με τροποποίηση του δασικού χαρακτήρα.

Με σεβασμό στο Σύνταγμα και στους περιβαλλοντικούς κανόνες οι πολίτες, οι ΟΤΑ και οι επιχειρήσεις γνωρίζουν τι μπορούν και τι δεν μπορούν να κάνουν και η χώρα μας, με πλήρη προστασία του δασικού χώρου, δημιουργεί με δικαιοσύνη και διαφάνεια τη βάση για την παραγωγική ανασυγκρότηση. 

 

Σχέδιο Διαχείρισης

Υδατικών Πόρων και

  Διαχείρισης Κινδύνου

Πλημμύρας

Το 2015, η Ελλάδα δεν είχε ούτε Σχέδιο Διαχείρισης Υδατικών Πόρων, ούτε Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνου Πλημμύρας. Σήμερα έχουμε και τα δύο αυτά κρίσιμα εργαλεία στρατηγικού σχεδιασμού, γλιτώνοντας την χώρα μας από νέα ευρωπαϊκά πρόστιμα. Οι Περιφέρειες γνωρίζουν πια τι πρέπει να κάνουν για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, τι έργα πρέπει να γίνουν για τον αντιπλημμυρικό σχεδιασμό, ώστε να μην υπάρχει ο κίνδυνος να χάνονται ζωές, περιουσίες και η χώρα μας να είναι ανοχύρωτη.

Η μάχη για την κλιματική αλλαγή επιβάλλει σύγχρονα έργα. Τα νέο θεσμικό πλαίσιο υποχρεώνει και τις 13 Περιφέρειες της χώρας να υλοποιήσουν τα Σχέδια Προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή. Κανένα έργο της επόμενης προγραμματικής περιόδου δεν θα μπορεί να χρηματοδοτηθεί, εάν δεν έχει μέσα του την παράμετρο της κλιματικής αλλαγής. Η ανθεκτικότητα στο κλίμα είναι ένα προσόν που Ελλάδα δικαιούται να το έχει και το διεκδικεί. 

*Από την πρωτότυπη διαδικτυακή καμπάνια «Πολιτική στην Πράξη χωρίς σκηνοθεσία», που έχει ξεκινήσει εδώ και λίγες ημέρες στα social media ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β’ Θεσσαλονίκης και εκ νέου υποψήφιος, Σωκράτης Φάμελλος.

Μοιραστείτε το άρθρο!!!

    Σχολιάστε

    Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    *


    × 5 = 30